Rumlar Hindistan'la askeri iş birliği anlaşması imzaladı: Hintli askerler Güney'e gelecek

30 Aralık 2022

Güncelleme: 30 Aralık 2022

A
A

Güney Kıbrıs, Hindistan ile askeri ve savunma iş birliği anlaşması imzaladı. Rum ve Yunan basını, anlaşma kapsamında Hintli askerlerin eğitim maksatlı olarak Güney'e geleceğini yazdı.

ZgotmplZ

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar'ın 29-31 Aralık tarihlerinde Güney Kıbrıs'a gerçekleştirdiği çalışma ziyareti kapsamında iki ülke askeri iş birliği, enerji ve göç alanlarında ikili mutabakat ve anlaşmalar imzaladı.

Rum ve Yunan basını, Hint bakanın ziyareti öncesi Rum Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dimitris Dimitriu’nun bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamaya atıfla, “Hintli askerler Kıbrıs’a ayak basacak- Ankara ve işgalciler tarafında şoka neden olacak.” başlıkları attı.

İkili iş birliği anlaşmaları dün Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis tarafından imzalandı.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar (solda) ile Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, basın toplantısı düzenledi.

İmzalanan "Savunma ve Askeri İş birliği Memorandumu"nun içeriğine ilişkin detaylar net olarak bilinmiyor.

Ancak Rum ve Yunan basını, doğrulanmayan bilgilere göre, Hint askerlerin Rumlar askerlerle birlikte Kıbrıs'ta eğitim alacağını sayfalarına taşıdı. Haberlerde bu durum, "Doğu Akdeniz krizi, Kuzey Kıbrıs’ın Türk işgali ve Hindistan-AB ilişkilerinin yanı sıra karşılıklı çıkar meseleleri ve BM ve diğer forumlarda işbirliğini daha da geliştirmek üzere anlaştılar. Hintliler, Yunanistan ile de çok iyi ilişkiler sürdürürken, Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti ile askeri işbirliğine girerek Ankara ile sert oynamaya karar verdiler." ifadeleriyle yer aldı.

Yapılan yorumlarda ise "Ankara, muazzam büyüklüğünden dolayı kimsenin gözden kaçırmaması gereken güçlü bir düşman daha edindi.” denildi.

Diğer yandan Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Güney'i ziyaretinde, ülkesinin Birleşmiş Milletler kararlarına dayalı iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyona olan bağlılığını ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar