Rum Yönetimi, ''özel temsilci'' atanması için bekleyişte

22 Kasım 2023

Güncelleme: 22 Kasım 2023

A
A

Rum tarafı, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasını araştırmak üzere BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bir temsilci atamasını bekliyor. Türk tarafı ise özel temsilciyi reddederek, tarafsız bir kişisel temsilci atanmasını istiyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis'in BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı telefon görüşmesinde, Kıbrıs temsilcisini atanmasıyla ilgili iyimser bir ton kullanıldığı belirtiliyor.

Rum basını, Rum liderin temsilcinin çok yakında atanacağından umutlu olduğunu ve temsilcinin adının önümüzdeki günlerde açıklanmasını beklediğini yazdı.

Rum tarafı, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması perspektiflerini araştırmak üzere bir temsilci atanmasını istiyor. 

Ancak Pile konusunda henüz herhangi bir ilerleme olmadığı öne sürülerek,  BM'den güvenceler alınmadan çalışmaların başlaması beklenmiyor.

Rum yönetimi, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olarak BM Barış Gücü'nden ve BM'den karşılıklı anlayışa uygun çalışmaların güvence altına alınmasını bekliyor.

TÜRK TARAFI ''ÖZEL'' YERİNE ''KİŞİSEL TEMSİLCİ'' İSTİYOR

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Barış Operasyonlarından Sorumlu Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix’le kasımın ilk haftasında gerçekleştirdiği görüşmede, BM Genel Sekreteri’nin ''özel temsilci'' yerine “tarafsız temsilci'' atamasını istiyor.

Tatar, özel temsilci olarak ifade edilen kişinin "doğrudan Güvenlik Konseyi’ne bağlı olup, federal zeminde bir anlaşma için bir müzakere zemini var mı noktasında çalışacak" olmasını kesinlikle reddettiklerini altını çizerek belirtmişti.

Bu temsilci için onayladıkları bir ismin olmadığını da belirten Tatar, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini, ve “tamamıyla tarafsız olabilecek” bir BM temsilcisini onaylayabileceklerini söylemişti.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar