Rum Muhtarlığı, Pile köyünü kendi toprağı gibi gösteriyor

14 Kasım 2023

A
A

Pile Rum Muhtarlığı tarafından yapılan arazi dağıtımı açıklaması, Türk tarafınca, ''köyü Güney Kıbrıs Rum Yönetimi kontrolündeki topraklar olarak gösterme çabası'' olarak değerlendirdi.

ZgotmplZ

KKTC Pile Komisyonu, Pile Rum Muhtarlığı tarafından yapılan arazi dağıtımı açıklamasını, köyü Güney Kıbrıs Rum Yönetimi kontrolündeki topraklar olarak gösterme çabası olarak değerlendirdi.

Komisyonun yaptığı açıklamada, "Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rumlarının birlikte yaşadığı, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum Polisi'nin işbirliği içinde müdahale ettiği, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum Muhtarlıklarının ortak aldığı kararlarla yönetilen Pile karma köyündeki toprakların, sadece Rum makamlarının değerlendirmesi sonucu alınacak kararlarla dağıtılması kesinlikle kabul edilemez" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Pile Rum Muhtarlığının çağrısına itibar edilmemesi ve vatandaşların taleplerini Pile Türk Muhtarlığı'na iletmelerinin önemine vurgu yapıldı. Bu durum, köydeki Türk ve Rum toplulukları arasındaki dengeyi koruma amacını taşıdığı gibi, bölgedeki egemenlik iddialarına karşı direncin bir ifadesi olarak da değerlendirildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Ara bölgede, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının birlikte rıza göstermediği hiçbir faaliyete izin verilmesi söz konusu değildir. Varılan mutabakat uyarınca, mülkiyet gibi egemenlik haklarıyla doğrudan bağlantılı hayati konular başta olmak üzere, Pile’ye dair her türlü proje Pile’deki iki toplumun yararına olacak şekilde, iki tarafın ilgili makamlarının onayına tabidir ve her iki yerel otoritelerin eşgüdüm ve koordinasyonu ile hayata geçirilebilir. 

Rum tarafının, Pile köyüne kendi egemenliği altında bir bölge muamelesi yapma yönündeki yasa dışı girişimlerine destek verecek üçüncü tarafların, hakkaniyet ilkesi ile ilişkilendirilmesi mümkün değildir. Ada’daki iki tarafa eşit mesafede durmak ve tarafsız hareket etmekle yükümlü olan BM Barış Gücü’nün, bu sorumluluğun bilinci ile hareket etmesi ve ara bölgedeki toprakların tek taraflı olarak dağıtılması girişimlerine karşı gerekli önlemleri alması, bu yöndeki girişimleri en sert şekilde kınaması en tabi beklentimizdir.

Pile Rum Muhtarlığının çağrısına itibar edilmemesi ve vatandaşlarınızım taleplerini Pile Türk Muhtarlığına iletmeleri büyük önem arz etmektedir.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar