Rum basınına konuşan Nami, iki devletli çözümü fantezi olarak niteledi

3 Aralık 2023

Güncelleme: 3 Aralık 2023

A
A

Eski müzakereci Özdil Nami Kıbrıs sorunuyla ilgili Rum basınına verdiği demeçte, Tatar'ın ileri sürdüğü "iki devlet" çözümünün gerçekçi olmadığını ve bir fantezi olarak kaldığını ifade etti.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk tarafının eski müzakerecisi Özdil Nami ve Rum tarafının eski müzakerecisi Andreas Mavroyannis'in Politis gazetesine Kıbrıs sorunuyla ilgili verdikleri  demeçlere geniş bir şekilde yer verdi.

İki eski müzakerecinin demecinde, Kıbrıs sorununun jeopolitik zorluklar ve tehlikeli bir durum içinde olduğuna dair ifadeler bulunuyor.

Mavroyannis, "iki devlet" çözümünün Kıbrıs için sadece bir çıkış yolu değil, aynı zamanda adanın sonu olduğunu savundu. Bu yaklaşımın, Kıbrıslı Türkleri adadan özerk bir toplum olarak yok olma riskiyle karşı karşıya bırakacağını iddia etti. Mavroyannis ayrıca, Kıbrıs sorununun çözümü için BM temsilcisi atanması çabasına da değindi ve Türk tarafının bu konuda itiraz ettiğini, Rum kesiminin ise birçok kez cayma talebinde bulunduğunu belirtti.

Öte yandan, Nami, Rum liderliğinin çözüm istemediği tezini savundu. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın ileri sürdüğü "iki devlet" çözümünün gerçekçi olmadığını ve bir fantezi olarak kaldığını ifade etti. Nami, Türk tarafının iki alternatif çözüme hazır olduğunu belirtirken, Rum tarafının ise her iki çözümü de kabul edilemez bulduğunu vurguladı. Demecinde, mevcut statükonun Kıbrıs Türk toplumunu ve ardından Rum toplumunu yok olma riskiyle karşı karşıya bıraktığını söyledi ve 2017'ye kadar olan müzakere kazanımlarının korunması gerektiğini ifade etti.

Politis gazetesi, Nami'nin ayrıca müzakerelerin yeniden başlamasının Crans Montana'da kaldığı yerden başlaması gerektiğini belirttiğini aktardı.

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar