Politeknik ayaklanmasının 50. yılı: Rum öğrenciler ABD büyükelçiliğine yürüdü
17 Kasım 2023
Güncelleme: 17 Kasım 2023
Yüzlerce Kıbrıslı Rum öğrenci, o dönemde Yunanistan'ı yöneten askeri cuntaya karşı 1973'te yaşanan kanlı Atina Politeknik ayaklanmasının 50. yıldönümünü nedeniyle ABD büyükelçiliğine yürüyüş gerçekleştirdi. Politeknik ayaklanmasında ne yaşandı?
Yunanistan'da 17 Kasım öğrenci ayaklanmasının üzerinden 50 yıl geçti.
Yunanistan'da 1967-1973 döneminin cunta yönetimine karşı başkent Atina'daki Politeknik Üniversitende 14 Kasım 1973'te başlayan direniş ve 3 gün süren kanlı olaylarda hayatını kaybedenler anılıyor.
Antifaşist pankartlar taşıyan öğrenciler, polisin kendilerini elçilik dışından kesen bariyerine çiçek bıraktı ve slogan attı.
Türkiye'nin o yıl 20 Temmuz 1974'te müdahalesine yol açan 15 Temmuz darbesini destekledikten sonra nihayet devrilen Yunan cuntasının varlığını sürdürmesinden ABD ve NATO politikaları sorumlu tutuldu.
Bir hafta süren protestoların ardından 16 Kasım 1973'te Atina Politeknik Okulu'ndaki öğrenciler içeriye barikat kurdular ancak 17 Kasım'ın erken saatlerinde bir tankın kapıyı biçip ayaklanmayı bastırmak için kuruma girmesiyle ordu tarafından acımasızca karşılandılar. Kampüs dışında çıkan olaylarda hiçbir öğrenci ölmezken 24 sivil hayatını kaybetti.
Güney Kıbrıs'ta siyasi partiler krizin 50. yıldönümü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
DİSİ, "Kahramanca ayaklanma, ancak hain darbe ve Türklerin Kıbrıs'a harekat düzenlemesinden sonra çöken diktatörlüğü devirmeyi başaramasa da, Helenizm ideallerinin istismar edilemeyeceğini vurguladı." dedi.
Sosyalist parti EDEK'in gençlik kanadı EDON, "Faşist cuntadan kurtulmaya yönelik bu mücadelenin yanı sıra 'ekmek, eğitim, özgürlük' sloganı da tüm halkın arzusunu kucaklıyordu" denildi.
Sol görüşlü AKEL, "Akel ve tüm Kıbrıs halkı, Politeknik'in kanını döken milliyetçilerin aynı ellerin, vatanımızın bölünmesinde bilinçli olarak Türkiye ile işbirliği yaparak bir yıl sonra Kıbrıs'ın da kanını akıttığını unutmamaktadır" açıklamasını yaparak, ''Tarih, Yunanistan ve Kıbrıs'ta milliyetçiliğin ve vatanseverliğin ihanetin koyunlarından başka bir şey olmadığını defalarca doğrulamıştır." ifadelerini kullandı.
ATİNA POLİTEKNİK AYAKLANMASI NEDİR?
Politeknik Üniversite içinde öğrenciler askeri darbe yönetimini protesto için 14 Kasım 1973'te eylem başlattı, öğrencilerin kurduğu radyo ile cunta yönetimine karşı mesajlar yayımlandı. Geçici hükümetin 17 Kasım 1973 sabahı Politeknik Üniversitesine gönderdiği tank, üniversite merkez kapısını yıkarak içeri girdi. Olaylar sırasında bazı öğrencilerin ezildiği söylense de bu ölümler resmi kayıtlara geçmedi. Öğrencilerin üniversiteden çıkarılmasına rağmen olaylar devam etti. Başta Politeknik binası olmak üzere Atina çevresinde çok sayıda kişi polis ve asker müdahalesiyle hayatını kaybetti ve yaralandı. Olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı uzun yıllar kesinliğe kavuşturulamasa da Ulusal Araştırma Merkezi 2003'te ölü sayısını 24 olarak açıkladı. Can kayıplarına rağmen, 49 yıl önce ülkede demokrasinin yeniden temini için cesaret veren olaylar, cunta yönetimi için sonun başlangıcı oldu.
Cunta yönetimi, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın ardından doğan bunalım sonucu hızla çöküşe geçti ve temmuzda iktidarı sivillere bıraktı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar