Pahalılığa dikkat çeken Erhürman, narh sistemini önerdi

21 Şubat 2024

Güncelleme: 21 Şubat 2024

A
A

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, özellikle zorunlu tüketim, ve çocuk malzemelerinde artan fiyatı engellemek için narh sisteminin uygulanmasını istedi. Erhürman, “Bu piyasa zorunlu ihtiyaçların giderilmesini bile imkansız hale getiriyor” dedi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, 2024'ün seçim yılı olması gerektiğini tekrarlayarak, hükümetin ekonomik ve yönetimsel politikalarını eleştirdi.

Erhürman, ülkenin kuzeyinden güneyine ekonominin kaydığını, bu durumun insanları güneyden alışveriş yapmaya yönelttiğini belirtti. Dört aylık enflasyonun yüzde 28'e kadar çıkabileceği uyarısında bulundu ve ekonominin sorunlarının çözümü için hükümetin eyleme geçmesi gerektiğini vurguladı.

Bir TV programında konuşan Erhürman'ın açıklamalarından şu konulara değindi:

2024'ün seçim yılı olması gerektiğini savunarak mevcut yönetimin politikalarını sert bir şekilde eleştirdi.

Kuzeyden güneye ekonominin kaydığını, bu durumun güneyden alışverişin artmasına neden olduğunu belirtti. Euro'nun yükselmesine rağmen insanların güneyden alışveriş yapmaya devam ettiğini söyledi.

Enflasyonun artış gösterdiği ve bu durumun ekonomik dengeleri bozabileceği uyarısında bulundu. Hayat pahalılığının artmasının insanları güneye yönlendirdiğini ifade etti.

Hükümetin ekonomik krizle mücadelede etkili adımlar atmamasını eleştirdi ve tüm paydaşları bir araya getirerek sorunları çözmek için masaya oturması gerektiğini vurguladı.

Mevcut mevzuatın ekonomik sorunları daha da derinleştirdiğini ve asgari ücretin artmasının maliyetlerin yükselmesine neden olduğunu belirtti. Bunun sürdürülebilir olmadığını savundu.

NARH SİSTEMİNİ İŞARET ETTİ

Zorunlu tüketim, özellikle de çocuk malzemelerinde narh koyulması gerektiğini belirten CTP Genel Başkanı Erhürman, “Bu piyasa zorunlu ihtiyaçların giderilmesini bile imkansız hale getiriyor” dedi. Ülkenin kötü değil, hiç yönetilmediğini ifade eden Erhürman, “Herkes bağırıyor, hükümet seyrediyor” dedi.

Hayat pahalılığının hesaplanmasında kullanılan sepetin değişmesi gerektiğini belirten Erhürman, “Reele gelmesi lazım, güncellenmesi lazım” diye konuştu.

NARH UYGULAMASININ AMACI...
Narh sistemi, bir mal veya hizmet için yetkililer tarafından belirlenen fiyatlardır. Bu durumda yiyecek ve diğer tüketim malları için konulan sınırlandırma, sabit fiyat tespit etme, fiyat sınırı ve kontrol altında tutma anlamlarına gelir.
 
Bu durumda ürünler ve  mallar sadece devletin belirlediği fiyat aralığında satılır. Bu fiyat aralığının dışında fiyat biçen kişi, bir yasağı çiğnemiş olur.
 
Bu sistem aynı zamanda Osmanlı döneminde uygulanan bir idari işlemdir.
 
Narh bir malın azami fiyat tespitini ifade eder. Bu sistemde üreticiyi korumak ve haksız rekabeti önlemek amaçlanmıştır. Narh sistemi esnaflara mallarını belli bir fiyata satmasını emretmesi, belirlenen fiyattan aşağı veya yukarı bir fiyat yapmasını engellemesini amaç edinen bir sistemdir.
 

Devletin burada otoritesini kullanması, işleyişini de otomatik olarak kolaylaştırmıştır. Bu sistem, işleyen manevi otorite fiyat istikrarını, kalite kontrolünü, işsizliğin önüne geçmeyi ve aşırı üretimi kontrol altına almıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar