Özersay'ın istifası için Meclis süreci başladı: Baybars ve Rogers'tan hala ses yok

30 Mayıs 2022

Güncelleme: 30 Mayıs 2022

A
A

HP Lefkoşa Milletvekili Özersay’ın milletvekilliğinden çekilmesine ilişkin tezkere bugün Meclis Genel Kurulu'nda okundu. Başkanlık Divanı yarın Özersay'ın istifasını değerlendirecek. Baybars ve Rogers'ın istifası konusundaki belirsizlik ise sürüyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: Ramazan Adnan

Cumhuriyet Meclisi'nde, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Kudret Özersay’ın istifasına ilişkin süreç resmen başladı.

Bugün toplanan Meclis Genel Kurulu'nda Özersay’ın istifasına ilişkin tezkeresi okunarak, bilgiye sunuldu.

Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başkanlık Divanı’nın yarın 09.30’da toplanacağını ve Özersay’ın da katılacağı toplantıda bu konuya yönelik çalışma yapılacağını belirtti.

Kudret Özersay, vekillikten istifasını içeren dilekçesini 27 Mayıs Cuma günü Meclis Başkanlığı'na sunmuştu.

GÖZLER BAYBARS VE ROGERS'TA

HP'nin diğer iki milletvekili Ayşegül Baybars ve Jale Refik Rogers'ın istifası konusundaki belirsizlik ise sürüyor.

İki vekilin istifa etme kararına olumsuz baktığı ve parti içinde bu konuda derin ayrılıklar bulunduğu iddia edilmişti.

HP Genel Başkanı Kudret Özersay, geçtiğimiz cuma günü katıldığı bir yayına, konuyla ilgili olarak, partide farklı görüşler de olmasına rağmen birlikte hareket edeceklerini ifade etmiş, "Nihayetinde bir parti meclisi kararı vardır, bunun yapılması gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

İSTİFA SÜRECİ NASIL İŞLiYOR?

Parti Meclisi kararıyla Meclis'ten çekilme (sine-i millet) kararı alan Halkın Partisi milletvekillerinin istifa etmek için Meclis Başkanlığı'na başvurmaları halinde Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü 132'nci maddesine göre hareket edilecek.

Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye göre, HP milletvekillerinin, istifalarını gerekçesiyle birlikte yazılı olarak Meclis Başkanlığı'na bildirmesi gerekiyor. Meclis Başkanlık Divanı'nca milletvekilliğinden çekilme isteminin gerçekliğinin, istifa eden milletvekillerine şahsen sorularak, saptanması neticesinde istifalar Genel Kurul’a sunulacak.

Genel Kurul kişilerin milletvekilliğinin sona ermesine karar verirse, milletvekilliğinden çekilmiş sayılacaklar ve milletvekilliğinin sona ermesiyle ilgili her türlü hukuki hakkı kazanmış olacaklar.

KARAR 19 MAYIS'TA ALINMIŞTI

Sine-i millet kararı, 19 Mayıs'ta çevrim içi (online) toplanan HP Parti Meclisi'nde alınmıştı. Karar gereği üç milletvekilinin bir hafta içerisinde görevlerinden istifa edecekleri kaydedilmişti.

Karara ilişkin açıklamada, "son yıllarda giderek daha da yoğun şekilde yaşanan demokrasiye aykırı, halk iradesini görmezden gelen uygulamalara karşı sessiz kalmamak, demokrasiye ve devlete sahip çıkmak, halk iradesine ve bağımsızlığa aykırı uygulamalara karşı bir tepki vermek, Kıbrıs Türk halkına yaşatılan demokrasi bunalımlarının normalleştirilmesini kabul etmemek" için sine-i millet kararı alındığı bildirilmişti.

SİNE-İ MİLLET NEDİR?

Sine-i millete dönmek, siyasi temsil meşruiyetini yitirdiği düşünülen Cumhuriyet Meclisi'nden istifa yoluyla çekilerek, siyasete halk içinde devam etmek anlamında kullanılıyor.

23 Ocak'ta yapılan erken genel seçimlerinden Halkın Partisi  (HP) yüzde 6,68 oy almış, Cumhuriyet Meclisi'nde ise 3 sandalye (Kudret Özersay, Ayşegül Baybars ve Jale Refik Rogers) elde etmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar