Özersay: Hükümet kara parayla ilgili önlemleri Türkiye'ye rağmen almıyor

23 Kasım 2023

Güncelleme: 24 Kasım 2023

A
A

HP Genel Başkanı Kudret Özersay, yabancılara mülk satışı, lüks araç alımları, şirket kurarak sınırsız alım ve kara para konularında hükümetin, Türkiye'nin uyarılarına rağmen adım atmadığını ifade etti.

ZgotmplZ

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, lüks araç ve mülk alımının kara para aklama yöntemi olarak kullanıldığını, bu paranın suç gelirlerinden elde edildiğini söyledi.

Katıldığı bir TV programında konuşan Özersay, devletin, hangi ülke vatandaşına ne kadar mal sattığını şeffaf bir şekilde açıklaması gerektiğini vurgulayarak, hükümetin veri paylaşımı yapmadığını ve sadece bazı basın kuruluşlarının kararları alıp rakamlar koyduğunu dile getirdi.

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay

Stratejik bölgelerde yoğun bir alımın olup olmadığının görülmesi gerektiğini söyleyen Özersay “Yürürlükte bulunan mevzuat yetersizdir. Yabancı kişilerin alımında mevzuatta bir süzgeç mevcut. Önce güvenlik soruşturması yapılıyor ardından Bakanlar Kurulu kararıyla alınıyor ve miktar kısıtlaması var. Ama bununla ilgili bile eksiklikler yaşanıyor çünkü sözleşme üzerinden satışlar yapılıyor. Yani aracılar sayesinde alınan taşınmaz mallar var. Bu miktar kısıtlamasının önüne geçiyor ve ciddi bir açık var bu konuda. Başka bir yöntem de şirketler aracılığıyla alım. Bu konuda maalesef öyle bir uygulama var ki, ne güvenlik soruşturması süzgeci var ne de miktar kısıtlaması var. Burada KKTC vatandaşı birisiyle ortak şirket kuruyorlar ve bu şirketler aracılığıyla miktar kısıtlaması, güvenlik soruşturması olmaksızın diledikleri kadar alım yapabiliyorlar. Öncelikle bu mevzuatları değiştirmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

Yabancılara mülk satışının yasaklanmasının doğru bir yol olmadığını, ancak düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Özersay, inşaat sektörünün ülke için önemli bir ekonomik kaynak olduğunu ve yabancı yatırımlara açık olunması gerektiğini vurguladı. Özersay, mevcut mevzuatın denetlenmesi ve açıkların kapatılması gerektiğini, bu sayede yabancı yatırımların gelirinin artırılacağını ve kara para aklama gibi risklerin önlenebileceğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar