Özel'den Ankara'ya çağrı: Rahat bırakın, Denktaş'ın anıt mezarı tamamlansın

16 Kasım 2023

A
A

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "KKTC yönetiminin rahat bırakılmasını ve bir an önce bu düzenlemelerin yapılmasını, müzenin açılmasını, anıt mezarın da rahmetli Cumhurbaşkanı'na yakışır bir hale gelmesini öncelikle istiyoruz." dedi.

ZgotmplZ

KKTC'de temaslarda bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın anıt mezarını ve Kıbrıslı Türk toplumu lideri Dr. Fazıl Küçük'ün kabrini ziyaret etti.

Denktaş'ın anıt mezarını ziyaretinin ardından Rauf Raif Denktaş'ı rahmet ve minnetle anan Özel, Denktaş'ın anıt mezarının düzenlemelerinin tamamlanmasının ve hatırasına uygun hale gelmesinin uzun süredir beklendiğini belirtti.

Özgür Özel, "Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, buradaki yerel belediyeyle iş birliği halinde sorumluluk üstlenmeye hazır ancak Türkiye'den gelen birtakım baskılarla hala alanın yıllardır belediyeye devredilmediğini, o yüzden de gerekli çalışmaların yapılamadığını ve hiç yakışmayacak şekilde anıt mezarın natamam halde tören yapmaya müsait ancak çevre düzenlemesinin natamam halde olduğunu üzülerek gördük." ifadesini kullandı.

"ANIT MEZAR, DENKTAŞ'A YAKIŞIR HALE GETİRİLMELİ"

Denktaş'ın anıt mezarının bulunduğu bölgede oluşturulması planlanan müzenin de hayata geçirilmediğini, sadece özel eşyasının depolandığı bir bölümün bulunduğunu belirten Özel, şunları kaydetti:

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet yönetiminin rahat bırakılmasını ve bir an önce bu düzenlemelerin yapılmasını, müzenin açılmasını, anıt mezarın da rahmetli Cumhurbaşkanı'na yakışır bir hale gelmesini öncelikle istiyoruz. Buna, biliyoruz ki Türkiye'den gelen birtakım baskılar engel oluyor. Bu, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki samimi diyaloğa ve buradaki insanların yüreklerindeki beklentiye uygun değildir. Buradan Dışişleri Bakanı'nı konuyu bir kez daha gündeme almak üzere ve gerekli inisiyatifi kullanmak üzere davet ediyoruz."

YAKLAŞIK 12 YILDIR TAMAMLANAMADI

13 Ocak 2012 tarihinde yaşamını yitiren Rauf Raif Denktaş, 17 Ocak'ta, devlet yetkililerinin anıt mezar yapımına karar vermesinin üzerine ailenin de rızası alınarak Türk Mukavemet Teşkilatı Anıtı'nın bulunduğu Cumhuriyet Parkı’na defnedilmişti.

Geçen neredeyse 12 yılda 10 hükümet değişti ancak anıt mezar bütçe yetersizliği, bürokratik güçlükler ve karar mekanizmaları arasındaki uzlaşmazlıklar nedeniyle hala bütünüyle bitirilemedi.

Tartışma konusu olmayı sürdüren anıt mezarın çevre düzenlemesi ve müze kurgusu tamamlanmayı bekliyor.

Törenden törene temizlenen anıt mezarın temizlik ve bakımını geçtiğimiz yıl Gönyeli-Alayköy Belediyesi üstlenmişti.

SON İKİ YILDA NELER YAŞANDI?

Son olarak 2021 yılında Denktaş ailesinin de desteğiyle Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ortaklaşa çevre düzenlemesi projesi hazırlamıştı. Proje, çevre düzenlemesini LTB/İBB'nin, müze düzenlemesini ise Kıbrıs Vakıflar İdaresi'nin üstlenmesini öngörüyordu.

Ancak dönemin Ersan Saner hükümeti, söz konusu projeyi "sağlıklı ve doğru olmadığı" gerekçesiyle veto etti.

6 Eylül 2021 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu'nda, anıt mezarın bakımı ve güvenliğinin Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı tarafından sağlanması için çalışma yapıldığı açıkladı.

Bakanlar Kurulu aynı toplantıda, Cumhuriyet Parkı'nın çevre düzenlemesi ile ilgili proje ve şartnameleri hazırlamak amacıyla, Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Doğu Akdeniz Üniversitesi arasında protokol imzalanmasına karar verdi.

Arşivin taşınarak müzenin tamamlanması ile ilgili ise, "müze biriminin eksikliklerinin tamamlanarak bir an önce ziyarete açılması için hükümetin konunun üzerinde önemle durduğu" açıklamasıyla yetinildi.

Denktaş'ın oğlu Serdar Denktaş, MYK Haber'e yaptığı son açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği'nin çevre düzenlemesi için bir ihaleye çıkacağı yönünde duyum aldıklarını anlatmıştı.

Anıt mezarın anahtarının polis tarafından kendilerine teslim edildiğini kaydeden Denktaş, arşivin taşınarak müze kurgusunun tamamlanması adına da adım atılmadığını bu işi maliyeti nedeniyle kendilerinin yapmalarının mümkün olmadığını belirtmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar