Osmanlı sonrası ilk Piskopos göreve başlıyor

12 Mart 2024

Güncelleme: 12 Mart 2024

A
A

1571'deki Osmanlı fethi sonrası, Kıbrıs Katolik Kilisesi dağılmıştı. Aradan geçen yaklaşık 500 yıldan sonra ilk kez Kıbrıs'taki Kudüs Latin Patrikhanesi'nin yeni Piskopos atanıyor.

ZgotmplZ
Güney Kıbrıs'ta bulunan Kudüs Latin Patrikhanesi.

Papa Francis'in atamasıyla Güney Kıbrıs'a yaklaşık 500 yıldan sonra ilk Katolik piskopos olarak atanacak olan Bruno Varriano'nun göreve atanma töreni, 16 Mart Cumartesi günü Lefkoşa'da gerçekleştirilecek.

1571'deki Osmanlı fethi, Kıbrıs Katolik Kilisesi'nin resmen dağılmasına yol açtı.

 Osmanlı İmparatorluğu'ndan bu yana Kıbrıs'ta ilk örneği olacak.

Atama kararı, Somali'de faaliyet gösteren "Eş Şebab" örgütüne finansman sağladığı gerekçesiyle Güney Kıbrıs'ta bulunan üç şirkete yaptırım uygulama kararı alan ABD tarafından duyuruldu.

Varriano'nun atanması, Papa Francis'in Kutsal Toprakların Velayeti rahibi Varriano'yu Kıbrıs'taki Kudüs Latin Patrikhanesi'nin Yardımcı Piskoposu olarak aday göstermesinden iki ay sonra geldi.

Atama töreni, başkent Lefkoşa'daki Filoxenia Konferans Merkezi'nde saat 16:30'da gerçekleşecek ve tarihi bir olay teşkil edecek. Bu atama ile Kıbrıs adasında modern dönemde ilk kez bir Katolik piskoposun atanması gerçekleşmiş olacak.

Atama törenine, Papa Francis'in yanı sıra Kıbrıs Başpiskoposu Georgios, Atina Roma Katolik Başpiskoposu Theodoros Kontidis, Kıbrıs Maruni Başpiskoposu Selim Sfeir ve diğer Katolik Kilisesi temsilcileriyle birlikte Vatikan, İtalya, Portekiz, Brezilya, Polonya, Ukrayna, Suriye, Lübnan, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'tan diğer yetkililerin katılması bekleniyor.

Bruno Varriano, Brezilya asıllı olup klinik psikoloji alanında uzmanlaşmış bir rahip ve psikoterapisttir. Ayrıca, Kudüs'teki Fransız Hastanesi'nde klinik psikolog olarak çalışmıştır. Varriano, Papalık "Antonianum" Üniversitesi'nden Manevi Teoloji Lisansı ve İncil Formasyonu Diploması sahibidir. Ağustos 2022'de Kıbrıs Latinlerinin Kudüs Patriği Vekili olarak atanmıştı.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar