Oktay AB'yi "La Fontaine masallarına" benzetti

20 Temmuz 2022

Güncelleme: 20 Temmuz 2022

A
A

Oktay, Doğu Akdeniz ve Maraş konularında Güney'e ve AB'ye güçlü mesajlar gönderdi, gaz kaynaklarının "Rum'un oyuncağı" olmadığını vurguladı. Kıbrıs Türkünü yok sayan AB'nin tutumunu ise "La Fontaine’den masallar…” olarak niteledi.

ZgotmplZ

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla Lefkoşa, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda düzenlenen törende konuşma yaptı.

Oktay, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı yürekten kutladığını belirtti.

Fuat Oktay konuşmasında şu mesajları verdi:

  • Kıbrıs Türkü’nün istiklali için dönüm noktası olan 20 Temmuz gününde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bayram coşkusunu paylaşmak şeref ve bahtiyarlıktır.
1 MİLYON FİDAN
  • Yangından etkilenen bölgelere 1 milyon fidan dikimi desteği vereceğimizi açıklamıştık; ön çalışmaları başlattık, uygun zamanda bölgede fidanları toprakla buluşturacağız.
KIBRIS MİLLİ DAVA
  • 48 yıl önce bu yolda omuz omuza savaşan Mehmetçik ve Mücahitlerimiz korkuyu, ölümü öldürenlerdir! Barış Harekâtı tüm dünyaya Kıbrıs Türkü’nün bağımsızlığından asla ödün vermeyeceğini göstermiştir. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gönül birliğini, Türkiye’nin milli davalarda gerekeni yapmaktan asla çekinmeyeceğini göstermiştir. Bugün de duruşumuz, kararlılığımız, irademiz aynıdır! Kıbrıs Türkü’ne milli, ahdi ve tarihi bağlarla bağlıyız ve her zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yanında olacağız!
DOĞU AKDENİZ
  • Bu ortak zafer, Türkiye’ye uygulanan silah ambargolarına ve tüm zorluklara rağmen inançla elde edilmiş tarihi bir dönüm noktasıdır. 74’te, sancak gemisi TCG Ertuğrul ile çıkartma plajına tarihi bir çıkartma gerçekleştiren deniz kuvvetlerimiz bugün ay yıldızlı sularda yerli-milli silah ve teçhizatla faaliyet göstermektedir.
  • Mavi vatanda egemenliğimizi perçinleyecek insansız deniz altılarımız, denizlerde de dengeleri değiştirecek, oyunları bozacak. KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile yoğun şekilde ortak tatbikatlar düzenliyor, denizde de işbirliğimizi sürdürüyoruz.
  • Yeni sondaj gemimiz önümüzdeki ay Akdeniz’de faaliyetlerine başlaması planlanmaktadır.
  • Her türlü tahrik ve usulsüz girişimler karşısında, Doğu Akdeniz’de hakkımız olanı kararlı bir şekilde savunuyoruz. Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin hak ve hukukunu da kendimizden ayrı tutmuyoruz.  Akdeniz’de, Ege’de olmayacak hayallerle mehtaba çıkanlar bu gerçekleri iyi bilsin. Akdeniz’deki hidrokarbon kaynakları Rum’un oyuncağı değildir.
  • Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliğine ‘Buyrun, KKTC’yi de içine alacak şekilde hakkı teslim eden bir bölgesel konferans yapalım’ diye teklifini sunmuştur. Bu konuda Türkiye net, KKTC iletişime açık; uluslararası hukuk ayan beyan ortadadır. Ancak Rum tarafı hala kendine bölgede yancı bulma peşinde… Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni dışlamaya çalışan hiçbir girişim başarıya ulaşamamıştır ve ulaşamayacaktır. Bölgede hak, hukuk, hakkaniyet konuşacak yancılar değil. Bunu da herkes böyle bilsin.
MARAŞ MESELESİ
  • Rumlar, kendilerini Ada’nın tek hâkimi, Kıbrıs Türklerini ise azınlık olarak gören zihniyetinden vazgeçmedi. Kıbrıs Türklerini Ada’da azınlık yapmak için türlü oyunlarla uluslararası toplumu kandırmaya, meselenin özünden uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Özellikle Maraş’ı kullanarak uluslararası toplum nezdinde yaygara çıkarmaya, yalan gündemlerle dikkat toplamaya çalışıyorlar.
  • Maraş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprağıdır. Hiç kimse yalan dolanla uluslararası toplumun gündemini boş yere meşgul etmesin; Rum yönetiminin asılsız propagandalarının sözcülüğünü yapmasın.
AB'YE TEPKİ
  • AB Uyum Komiseri, hafta sonu burada yine ‘dostlar alışverişte görsün’ misali temaslar yaptı gördünüz… Kıbrıs Türkünü yok sayan hadsiz ezberlerini tekrar etti. Biz sizin kültürel mirası desteklerken bile nasıl taraflı davrandığınızı, Kıbrıs Türkünün geçmişine dair ne varsa silmeye çalıştığınızı bilmiyor muyuz? Hangi birliktelik, hangi eşit tutum, hangi Avrupa değerleri?.. La Fontaine’den masallar…”
İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Kıbrıs’ta bir çözüm olacaksa, bu; Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesiyle olacak. Müzakerelerde iki devlet nasıl işbirliği yapabileceklerini, eşsiz güzelliklerle dolu bu kıymetli Ada’da yan yana nasıl bir gelecek kuracaklarını birlikte belirlemelidir. Çözümün tek yolu budur. Çözüm yolunda da kalkınma yolculuğunda da KKTC’nin yanındayız, en güçlü şekilde Kıbrıs Türkü’nü desteklemeye devam edeceğiz.

İnşallah bir sonraki Türk Devletleri Teşkilatı zirvesinde KKTC bayrağını da göreceğiz. Uluslararası alanda bu gibi adımların devamı da gelecek, Kıbrıs Türkü’nün önünde hiçbir izolasyon, ambargo duramayacaktır. Birlik, beraberlik, dayanışma ve istikrar sağlandığı sürece KKTC’nin kalkınması kesintisiz sürecektir.

Kıbrıs Türk Halkı’nın ve milletimizin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı bir kez daha yürekten kutluyorum. Kıbrıs Türkü’nün istiklali daim ve istikbali Akdeniz’den parlak olsun. Hepinizi tekrar sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Allah’a emanet olun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar