Narenciye satışında sorun yaşanmıyor!

12 Mart 2024

Güncelleme: 13 Mart 2024

A
A

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda Tarımsal üretimdeki sorunlar konuşuldu. CTP Milletvekili Şahiner, Tarım Bakanlığı'nın “İthalat ve Tedarik Bakanlığına” dönüşeceğini söyledi. Bakan Çavuş ise şu ana kadar narenciyede sorun yaşanmadığını savundu.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda güncel konuşmalara yer veriliyor.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, “Tarımsal üretimde yaprak dökümü” konulu güncel konuşma yaptı.

Üreticinin üretimden kopma noktasına geldiğini anlatan Şahiner, böyle giderse Tarım Bakanlığının ilgileneceği bir alan kalmayacağından bu bakanlığın “İthalat ve Tedarik Bakanlığına” dönüşeceğini belirtti.

Girdi maliyetlerinin yükselmesiyle bu sektörlerde kalmanın akıl kârı olmaktan çıktığını söyleyen Şahiner, öte yandan şaibeli mal alımlarına gidildiğini kaydetti.

Şahiner, Hal Yasası geçeli bir yıl olduğu halde gerekli adımların atılmadığını da ifade etti.

Son 10 yılın en kurak yıllarından birinin yaşandığını söyleyen Şahiner, hangi noktada olunduğunun anlaşılabilmesi için adadaki baraj doluluk rakamlarına dair bilgiler aktardı.

Birim su maliyetinin, elektrik maliyetleriyle birlikte artacağını ifade eden Şahiner, bunun da üretime ciddi zarar vereceğini kaydetti.

Narenciyedeki sorunlara da değinen Şahiner, üreticinin bu sorunların önümüzdeki dönem yaşanmaması için ne gibi çalışmalar yapıldığını bilmek istediğini ifade etti. Şahiner, seneye bu konuda ne yapılacağını bu sezon bitmeden kesinleştirmek gerektiğini vurguladı.

Sıkmanın bir çözüm olmadığını, pazarda sunulacak ürüne göre çok düşük bir gelir getirdiğini dile getiren Şahali, gelecek rakamın girdi ve üretim maliyetlerinin altında kalacak gibi göründüğünü belirtti.

Ürünün yurt dışı pazarında satılmasının bir yolunu bulmak gerektiğini ifade eden Şahiner, ürünlerin gemiyle katma değeri daha yüksek olan pazarlara götürülmesi gerektiğini anlattı, aksi halde narenciye bahçelerinin beton haline geleceğini belirtti.

ÇAVUŞ: ŞU ANA KADAR BİR SORUN YOK

Yanıt vermek üzere kürsüye çıkan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, yeşillenme hastalığı ve vektör böcek konusunda her ülkenin kendi kuralları olduğunu söyledi.

Transit geçişlerde şu ana kadar bir sorun olmadığını, Irak ve Azerbaycan’da bir sorun yaşanmadığını dile getiren Çavuş, piyasa değişkenliğine işaret ederek, 10 gün içinde ürün fiyatlarının nasıl hızlı değiştiğini anlattı.

Bu nedenle dünya piyasalarını sürekli takip ettiklerini hem pazar bulunması hem de transit geçişler için ciddi çalışma yürüttüklerini anlatan Çavuş, ihracatın hızlandırıldığını belirtti.

Milletvekillerinin kaygılarını ve çözüm önerilerini dikkate alarak ilerlediklerini belirten Çavuş, gerek narenciyede gerek diğer üretimlerde Yeşil Hat Tüzüğü’nden aktif şekilde yararlandıklarını söyledi.

Güzelyurt konusunda kendilerinin de kaygı taşıdığını dile getiren Çavuş, biz de göreve geldiğimiz günden veri gerek bütçe olarak gerek yatırımlarla ilgili Güzelyurt’a ciddi kaynak ayırdık dedi.

40 bin tonluk bir depo inşa etmek için çalışma yürüttüklerini belirten Kelle, önceden yapılması gereken bu çalışmanın yapılmamış olmasının da şu anki durumu zorlaştırdığını anlattı.

Sıkma kapasitesinin de artırılacağını dile getiren Çavuş, sadece konsantre olarak değil meyve suyu olarak da ürünü tüketiciyle buluşturmak için çalışmalara devam edeceklerini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar