Murat "adli yardım"a dikkat çekti: Hukuk hizmeti ucuz değil, yoksul kesimlerin adalete erişimi sorunlu...

13 Mart 2024

Güncelleme: 13 Mart 2024

A
A

Hukuk hizmetinin çok ucuz bir hizmet olmadığına dikkat çeken Murat, maddi durumu yetersiz kesimlerin adalete erişiminde ciddi bir problem olduğunu kaydederek, adli yardıma ilişkin yasal düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.

ZgotmplZ
İnsan Hakları Komitesi Başkanı Aslı Murat
MYK

Kıbrıs Türk Barolar Birliği üyesi, İnsan Hakları Komitesi Başkanı Aslı Murat, ülkede adli yardıma ilişkin bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ve bir bütçe ayrılması gerektiğini vurguladı.

MYKibris.com Haber Müdürü Ramazan Adnan'ın sunumuyla Ada TV'de ekrana gelen "Masada" programına katılarak, soruları yanıtlayan Murat, sadece aile davaları ve ceza davalarında adli yardımın verildiğini, hukuk davalarında ise bunun olmadığını kaydetti. Aslı Murat, ceza davalarında polisten itibaren avukatla temas kurulması gerekirken, mevcut yapıda yargı aşamasında avukat tayin edildiğine dikkat çekti.

Hukuk hizmetinin çok ucuz bir hizmet olmadığını, ciddi bir maddi gücü olanın hukuk mesleğinden yararlanabildiğine dikkat çeken Murat, maddi durumu yetersiz kesimlerin adalete erişiminde ciddi bir problem olduğunu kaydetti.

Murat, “Adalete erişimde adli yardım çok güçlendirici bir mekanizmadır, paranızın olmasıyla adalete erişebilmeniz eşitsizliği beraberinde getirir. Devletin sosyal destek mekanizmalarının olması gerekir ki, güçlüyle güçsüz arasında denge kurulabilsin.” vurgusu yaptı.

İnsan Hakları Komitesi Başkanı Aslı Murat, MYKibris.com Haber Müdürü Ramazan Adnan'ın sorularını yanıtladı.

Aslı Murat'ın açıklamaları şöyle:

  • Adli yardım en fazla tartışmalı konulardan biri. Bizim hukuk sistemimiz içerisinde iki konuda adli yardım düzenleniyor. Bir tanesi aile davalarında, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi aracılığıyla yapılan başvurularda, diğeri ise ceza davalarında. Ama bu ceza davalarındaki süreç de çok kısıtlı. Hangi aşamada oluyor, yargılama aşamasında. Mahkeme eğer sizin bir avukata ihtiyacınız olduğuna kanaat getirirse o noktada baroya başvuru yapılıyor ve size avukat tayin ediliyor. Bu modern dünyada kabul edilebilir bir adli yardım uygulaması değil,
  • Adli yardım dediğimiz, aslında kişilerin polise çağırıldığı andan itibaren sağlanması gereken bir hizmettir ama bizim hukuk sistemimiz içerisinde, yasalarımız içerisinde böyle imkan yaratan bir düzenleme yok.
  • Adli yardıma ilişkin bir yasal düzenlemeye ihtiyacımız var. Devletin de tabii ki buna bir bütçe ayırması gerekiyor.
  • Paranız varsa ciddi bir maddi gücünüz varsa, hukuk mesleğinden yararlanabiliyorsunuz. Yani hukuk hizmeti de böyle çok ucuz bir hizmet değil,
  • Ama sosyal devlet, ki bizim anayasamızda bu vardır bu arada, eğer maddi gücünüz yoksa avukat tayin edilmesini anayasa söyler ama biz maalesef bunun uygulanmasına ilişkin bir yasa eksikliğini tamamlamadığımız için şu anda yoksulların özellikle adalete erişiminde ciddi bir problem var.
  • Biliyoruz ki ceza davalarındaki süreç poliste başlıyor, yani ifade alınırsa, tüm aşama tamamlanırsa, zaten mahkemeye geldiğinde bir şey kalmıyor, yani ilk andan itibaren sizin avukatla temas kurmanız gerekiyor ceza davalarında.
  • Hukuk davalarında ise adli yardım hiç yok yani size bir dava açılırsa ve bir dava açmak isterseniz size bir avukat tayin edilmiyor,
  • Adalete erişimde adli yardım çok güçlendirici bir mekanizmadır paranızın olmasıyla adalete erişebilmeniz eşitsizliği beraberinde getirir. Devletin, sosyal destek mekanizmalarının olması gerekir ki güçlüyle güçsüz arasında denge kurulabilsin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar