"Mücahitler, EOKA saldırılarını püskürterek şanlı bir direnişe imza attılar"

12 Şubat 2024

Güncelleme: 12 Şubat 2024

A
A

Töre, Limasol Direnişi ve şehitlerini anarak; direnişin, Kıbrıs Türkü'nün bugünlere gelmesinde halka önemli bir güç ve ruh kattığını belirtti.

ZgotmplZ Meclis Basın Bürosu

Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Limasol Direnişi ve şehitlerini yayınladığı mesajla andı.

Meclisten yapılan yazılı açıklamaya göre, Töre, mesajında şunları kaydetti:

“Limasol’da Mücahitlerimizin göstermiş olduğu kahramanlık tarihimizde önemli bir yer tutmaktadır. Ortaya konulan mücadele ve direniş, Kıbrıs Türkü'nün bugünlere gelmesinde halkımıza önemli bir güç ve ruh katmıştır. EOKA’cılar tarafından düzenlenen saldırıları püskürten mücahitlerimiz, şanlı bir direnişe imza atmışlardır. Bu direniş sırasında canını feda eden kardeşlerimiz, şehitlik mertebesine erişerek kalbimizin en derin yerinde yerini almıştır.

Tarih boyunca yaşadığımız acı hadiseler, Kıbrıs Türkünün anavatanından başka güvencesi olmadığını ortaya koymuştur. Türkiye ve Türk ordusu bizim vazgeçilmezimizdir ve bizler bu yolu birlikte yürümeye devam edeceğiz. Tarihe mal olmuş direnişimizi selamlıyor, şehit düşenleri saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.

Ruhları şad olsun.”

LİMASOL DİRENİŞİ

Kıbrıs'ta yaşayan Türkleri yok etmeyi amaçlayan Rumlar, 1 Nisan 1955 yılında EOKA’yı kurdu. Bunun üzerine 3 yıl sonra Rum-Yunan ikilisi EOKA’ya karşı Ağustos 1958’de Limasol halkından müteşekkil bir grup öncülüğünde Türk Mukavemet Teşkilatı kuruldu.

10 Şubat’ta gecesi Yunan destekli Rum güçleri saldırıya geçti. 11 Şubat’ta taarruza geçen Türk birlikleri Rum saldırılarını püskürttü. 13 Şubat sabahının ilk ışıklarıyla zırhlandırılmış dozerler öncülüğünde yüzlerce Rum Limasol’un Türk bölgesine karşı taarruza geçti.

Magic Bar bölgesindeki Türk mevzileri tank ve roketatar mermileriyle harabeye çevrildi. Türk birlikleri Yeni Konik mevziine çekilerek kahramanca direnişlerini sürdürdü. Bu direniş esnasında 10 Türk şehit düştü. Rum zırhlı aracı tahrip edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar