Mobil elektrik santraliyle ilgili Maliye ve Kıb-Tek'ten farklı sesler: Para ödenecek mi? Tahsis süresi ne kadar?

18 Nisan 2022

Güncelleme: 19 Nisan 2022

A
A

Son protokol kapsamında her biri 25 megawatt gücünde iki adet mobil elektrik santralinin kurulmasına karar verildi. Ancak santrallerin hangi yöntemle temin edileceği ve kaç yıl hizmet vereceği konusunda farklı görüşler söz konusu...

ZgotmplZ
T.C. Elektrik Üretim A.Ş.'nin Türkiye'de kurulumunu gerçekleştirdiği mobil elektrik santralleri.

Haber: Kardelen Göksu, Ramazan Adnan

Elektrik üretiminde yaşanan sorunlar önümüzdeki dönemde Türkiye'den temin edilecek her biri 25 megawattlık 2 mobil elektrik santrali ile giderilmeye çalışılacak.

Söz konusu mobil elektrik santrallerin temin edilmesi için Bakanlar Kurulu 30 Aralık 2021 tarihinde Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Genel Müdürü Gürcan Erdoğan'ı yetkilendirmişti.

Mobil santraller TC-KKTC İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü ile nihayete bağlandı.

Protokole Başbakan Faiz Sucuoğlu ile birlikte imza atan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC makamları ile eş güdüm halinde hayata geçireceklerini belirttiği projeler arasında "4 yıllık enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik 2 mobil treyler elektrik santralinin kurulması projesi"ni de saydı.

Şimdi teknik detayların çözülerek, santrallerin yakın zamanda kurulumu bekleniyor.

PARA ÖDENECEK Mİ? TAHSİS SÜRESİ NE KADAR?

MYK Haber'in konuyla ilgili bilgi aldığı Maliye Bakanlığı ile Kıb-Tek arasında ise farklı görüşler mevcut.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Cengiz Çoli, T.C. Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) uhdesinde bulunan mobil elektrik santrallerin kiralanacağını belirtirken, Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Meftun Orkun ise bir mükellefiyet olmayacağını bildirdi.

Orkun, Fuat Oktay'ın 4 sene olarak duyurduğu kiralama süresinin de 5 sene olacağını ifade etti.

Çoli ve Orkun'un mobil elektrik santralleri ile ilgili MYK Haber'e açıklamaları şöyle:

MALİYE BAKANLIĞI MÜSTEŞARI CENGİZ ÇOLİ 

"Bu santraller Elektrik Kurumu'nun arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik artan ihtiyacı içindir. Yaz ve kış dönemlerinde pik saatlerde talep arttığında devreye sokulması için bir tür yedek olarak kurulacak santrallerdir. Bu üniteler iki adet 25 megawatt’lık santrallerdir. Temmuz-ağustos aylarında talep arttığında, bu iki enerji santral  devreye sokularak, talep karşılanacak. Bu santralleri, Türkiye Cumhuriyeti temin edecek ve kiralanacaktır, bütçesi ödenecektir. Üretilen elektrik ise var olan nakit hatları üzerinden iletilecektir. Bu santraller sadece talebin karşılanmasına yöneliktir, enerjiyi ucuzlatmaya yönelik değildir."

KIB-TEK YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEFTUN ORKUN 

"Her biri 25 megawatt toplamda 50 megawatt olacak olan bu üniteler Elektrik Kurumu’nun pik saatlerinde ve arızalar da kullanılması için var olacak. Akşamüzeri elektrikte yaşanan pik yoğunluğundaki eksikliğimizi tamamlayacaktır. Bu saatlerde normal tüketilen elektriğin üzerinde bir tüketim başlıyor. Geçtiğimiz kış ayında yaşanan elektrik kesintilerinde en yüksek pik saatinde 374 megawatt’ı gördük. Bu iki ünite, T.C. Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 5 yıllığına Kıb-Tek'e verilecek. Ünitelerle birlikte de kurumun herhangi bir mükellefiyeti olmayacaktır."

ELEKTRİK ÜRETİMİ İLE İLGİLİ NELER BİLİNİYOR?

60'şar megavatlık iki termik santralden oluşan Teknecik, 1990 yılında 125 milyon dolarlık yatırımla kurulmaya başlandı. Tamamlanan ilk santral 1995 yılında diğeri ise 1996 yıllarında devreye girdi.  Ülkede ayrıca üretim için toplam 8 dizel jeneratör bulunuyor.

KKTC'nin elektrik üretimi için kurulu gücü şu anda 409 megavat. 

Ortalama tüketimin ise 300-320 megavat dolaylarında olduğu tahmin ediliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar