Miçotakis: Deniz parkı, Türkiye'yi ilgilendiren bir plan değil

29 Mayıs 2024

Güncelleme: 29 Mayıs 2024

A
A

Yunanistan, Ege Denizi'ne deniz parkı kurma planından vazgeçmiyor. Başbakan Kiriakos Miçotakis, ''Plan Türkiye'yi ilgilendirmez. Türkiye kendi karasularında kendi parklarını kurmak isterse de bu beni ilgilendirmiyor" dedi.

ZgotmplZ

Yunanistan'ın İyon ve Ege Denizi'nde birer deniz parkı oluşturma planıyla ilgili Yunan Başbakan Kiriakos Miçotakis'ten yeni bir açıklama geldi.

Yunanistan, biyolojik çeşitliliği korumak amacıyla 780 milyon euro'ya iki büyük deniz parkı kuracağını açıklamıştı. 

''ERDOĞAN'LA ZORLU BİR İLİŞKİMİZ VAR''

Miçotakis, Action24 televizyonuna verdiği mülakatta "Bu deniz parklarını kendi karasularımızda kuruyoruz. Bu konuda anlamsız bir tartışma var. Plan Türkiye'yi ilgilendirmez. Türkiye kendi karasularında kendi parklarını kurmak isterse de bu beni ilgilendirmiyor" dedi.

Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenliğine karşı girişimlerde bulunduğunu savunan Miçotakis, "Yunanistan için Ege'de gri alanlar yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da söyledim, Ege'deki egemenlik konuları Lozan Anlaşması'na tabidir" diye konuştu.

Erdoğan'la kişisel ilişkisine de değinen Yunanistan Başbakanı, "Zorlu bir ilişkimiz var ama samimi iletişimin bir yolunu bulduk" ifadelerini kullandı. 

DENİZ PARKI...

Yunanistan Nisan ayında İyon ve Ege Denizi'nde birer deniz parkı oluşturmayı planladığını açıkladı.

Yunanistan, biyolojik çeşitliliği ve deniz ekosistemlerini korumaya yönelik 780 milyon euroluk bir programın parçası olarak iki büyük deniz parkı oluşturmayı hedefliyor. 

Yüzlerce ada ve adacığa ve Akdeniz'in en uzun kıyı şeritlerinden birine sahip olan Yunanistan, İyon Denizi'nde ve Ege Denizi'nde yeni birer deniz parkı oluşturarak deniz koruma alanlarının sularının yüzde 30'unun üzerine çıkaracağını açıkladı.

Ancak Türkiye, Yunanistan'ın deniz parkı planlarından rahatsız. Türk Dışişleri Bakanlığı Atina'yı jeopolitik gündemi için çevre sorunlarını istismar etmekle suçladı. 

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise Ankara'nın "çevreyle ilgili bir konuyu siyasileştirdiğini" belirtiyor.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİ DE ELEŞTİRİYOR

Atina'da bugün başlayan iki gün süreli 'Our Ocean' adlı konferans öncesinde Yunanistan'ın hedeflerini açıklayan Başbakan Kiryakos Miçotakis, "Deniz koruma alanlarımızın büyüklüğünü yüzde 80 oranında arttırıyor, zararlı balıkçılık uygulamalarını yasaklıyor ve burada verdiğimiz taahhütleri izlemek ve uygulamak için yeni teknolojiler kullanıyoruz." diye konuştu.

Ancak çevre örgütleri daha güçlü taahhütler verilmesi çağrısında bulunuyor. Konferansa "deniz satılık değildir" sloganıyla katılan Greenpeace, liderleri deniz çevresini korumak için somut önlemler almaya çağırdı. 

Greenpeace Yunanistan Başkanı Nikos Charalambidis, konferansın "hükümetlerin şimdiye kadar söylediklerinden dolayı kendilerini tebrik etmeleri için bir fırsat olmaması gerektiğini" ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar