Meclis Komitesi'nin temaslarında TBMM'den KKTC'ye destek vurgusu

8 Mayıs 2024

Güncelleme: 8 Mayıs 2024

A
A

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye Bütçe ve Plan Komitesi heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu ve TBMM Başkan Vekili Celal Adan ile bir araya geldi. Görüşmelerde KKTC'ye destek belirtildi.

ZgotmplZ

Ankara’da bulunan UBP Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay başkanlığındaki Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye Bütçe ve Plan Komitesi heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş ve Komisyon üyeleri ve TBMM Başkan Vekili Celal Adan ile ayrı olarak bir araya gelerek görüştü.

KKTC heyetinde Canaltay’ın yanı sıra Komite Başkan Vekili CTP Milletvekili Erkut Şahali, Komite Üyeleri UBP Milletvekilleri Alişan Şan ve Hasan Küçük, CTP Milletvekili Salahi Şahiner ile Komite eski üyesi CTP Milletvekili Fikri Toros ve Meclis Genel Sekreteri Seral Fırat yer aldı.

Komite Başkanı UBP Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay görüşmede; Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında “2023 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması” adı altında imzalanan mutabakat metni ve mali disiplin çerçevesinde, tedbir, reform ile yasaları hayata geçirmenin amaçlandığını anımsatarak, Komite olarak bu aşamada görevlerinin bilincinde birçok çalışmayı yürüttüklerini ve hayata geçirdiklerini söyledi.

Canaltay sözlerine şöyle devam etti:  

“Birlikte çalışmalarımızı devam ettireceğimize bizlerin inancı tamdır. Umuyoruz ki, KKTC hükümetinin yapacağı çalışmalarla artan nüfus nedeniyle sorun haline gelen yoğun trafik yükünü kaldırabilecek kara yollarına kavuşmamız, ekonomik kalkınmamız için önemli olan sanayi bölgelerimiz ile Güzelyurt ve Girne hastanelerimizden sonra inşallah Lefkoşa’da halkımıza çağdaş hizmet verecek yeni bir devlet hastanesi sizlerin desteğiyle hayata geçecektir."

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin öğrenciler ve turistler için cazip bir alışveriş merkezi de olması gerektiğine işaret eden Canaltay, gerek uçak bilet fiyatlarının artması, gerekse gümrüklerin ve enflasyonun yüksek olmasının kendilerini olumsuz etkilediğini belirterek, “Umarız ki iki ülke hükümetleri bu hususların iyileştirilmesi yönünde adımlar atacaktır.” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş da konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının varlığının ve geleceğinin teminat altına alınması noktasında tam bağımsızlığına kavuşması ve bunun mücadelesinin verilmesine büyük önem verdiklerini söyledi.

KKTC’nin kurumlarıyla Türkiye Cumhuriyeti kurumları arasında pek çok ortak çalışma yürütüldüğüne değinen Muş, bu çalışmaların ileriki süreçte de süreceğini belirtti.

 

Meclis heyeti TBMM Başkan Vekili Celal Adan ile de bir araya geldi.

Canaltay, burada yaptığı konuşmada, aynı milletin insanları olarak, ülkeler ve Meclisler arasındaki diyalog ve iş birliğinin kendilerine güç vermeye devam ettiğini söyleyerek, Türkiye’nin her geçen gün bölgesinde ve dünyada büyüyerek güçlenmesi ve söz sahibi olmasıyla gururlandırdıklarını dile getirdi. 

Ataların ve geçmiş liderlerin bugüne kadar uluslararası camiada Kıbrıs Türkü'nün sesinin duyurulması için gösterdiği çabaların yavaş yavaş meyvelerini toplamanın kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Canaltay, KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı’na kendi adıyla gözlemci üyeliği ve Cumhuriyet Meclisi'nin Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi'ne gözlemci üyeliğinin bunun en somut örnekleri olduğunu vurgulayarak, bu üyeliklerin Kıbrıs Türkü'nün haklı davasının duyurulmasında önemli bir kilometre taşı olarak yerini aldığını belirtti.

Canaltay, bu önemli iki gelişmeye öncülük eden herkese teşekkürü bir borç bildiğini belirterek "Bizler, katılacağımız bütün uluslararası etkinliklerde mücadelemizi anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

TBMM Meclisi Başkan Vekili Celal Adan da konuşmasında, KKTC’nin uluslararası alanda görünürlüğünü artırma adına parlamenterler seviyesinde adım atmaya çabaladıklarını ifade ederek, Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKPA’ya gözlemci üyelikleri çok önemli bulduklarını kaydetti.

Adan, Kıbrıs Türk halkının hürriyetinin ve geleceğinin teminat altına alınmasının refah seviyesinin yükseltilmesi, tüm kurum ve kuruluşları ile güçlenmesini öncelikli hedef olarak gördüklerine değindi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar