Meclis heyetinin Rum milletvekilleri ve kolaylaştırıcılar ile toplantısı: Kıbrıs konusu görüşüldü

24 Mart 2024

Güncelleme: 24 Mart 2024

A
A

Cumhuriyet Meclisi heyetinin Cenevre'de katıldığı Kıbrıs Kolaylaştırıcılar Grubu Toplantısı'nda, Kıbrıs konusundaki son gelişmeler ve PAB kapsamında birlikte neler yapılabileceği konuşuldu. Heyet ayrıca, Pakistan heyeti ile de bir araya geldi.

ZgotmplZ

İsviçre’nin Cenevre şehrinde düzenlenen Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Genel Kurul toplantısına Cumhuriyet Meclisi’ni temsilen katılan milletvekilleri, Kıbrıs Kolaylaştırıcılar Grubu Toplantısı çerçevesinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Temsilciler Meclisi’ne mensup parlamenterlerle bir araya geldi.

Heyet daha sonra, Pakistan heyetiyle de görüştü.

Meclis’ten verilen bilgiye göre, Rum milletvekilleri Averof Neofitu, Stefanos Stefanu ve Alexandre Attalides’in yer aldığı toplantıya, Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu başkanlığındaki KKTC heyetinden, Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri milletvekili Asım Akansoy ve Demokrat Parti Genel Sekreteri milletvekili Serhat Akpınar katıldı.

Toplantı; PAB Kıbrıs Kolaylaştırıcılar Grubu’ndan İsviçre Parlamentosu milletvekili L Wehrli,  Grup Başkanı Büyükelçi Anda Filip  ve PAB Üye Parlamentolar ve Dışilişkiler Direktörü Kareen Jabre’nin moderatörlüğünde gerçekleşti.

Kıbrıs sorunu konusundaki son gelişmelerin tartışıldığı toplantıda, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin'in temasları sonrası hareketlenen süreçle ilgili görüş alışverişi yapıldı.

PAB kapsamında birlikte neler yapılabileceği yönünde karşılıklı değerlendirmelerin gerçekleştiği toplantıda, daha sık görüşme pratiğine yönelik somut adımların atılmasına ilişkin görüşler ortaya kondu.

Diğer yandan Meclis heyeti, Pakistan heyetiyle görüşme yaptı.

Pakistan Ticaret Bakanı Syed Naveed Qamar ile gerçekleşen görüşmede KKTC heyetine Cenevre Temsilcisi Kemal Köprülü eşlik etti.

Görüşmede ticaret ve turizm başta olmak üzere eğitim ve diğer alanlarda iki ülke arasında yapılabilecek iş birliği çalışmaları ele alındı.

PAB, BU YIL DİPLOMASİ VE BARIŞ TEMALARIYLA YAPILIYOR

İsviçre’nin Cenevre şehrinde düzenlenen 148'inci Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Genel Kurul Toplantısı 50 parlamento başkanı dahil 140 ülkeden yaklaşık 1600 katılımcıyla gerçekleşiyor.

Genel Kurul kapsamında yapılan oturumlarda bu yıl "Parlamenter Diplomasi" ve "Barış ve Anlayış İçin Köprüler Kurmak" temaları öne çıkıyor.

Genel Kurul Toplantısı, 27 Mart'ta sona erecek.

Meclis heyeti iki günlük ziyaret kapsamında Türkiye, Azerbaycan, Bahreyn ve Pakistan Parlamento heyetleriyle de görüştü.

148'inci Parlamentolar Arası Birlik Genel Kurul Toplantısı açılışına katılan Cumhuriyet Meclisi heyetinin bu gece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne dönmesi bekleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar