Maviş YÖDAK'a tepki gösterdi, Avcı olağanüstü toplantıya çağırdı

11 Şubat 2024

Güncelleme: 12 Şubat 2024

A
A

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, sahte diploma soruşmasıyla ilgili YÖDAK'ın tutumu eleştirdi. 5 gün geçmesine rağmen açıklama yapmayan YÖDAK Başkanı Turgay Avcı ise Maviş'in açıklaması sonrası olağanüstü toplantı çağrısı yaptı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde yaklaşık 5 gün önce başlatılan polis soruşturmasında bugüne kadar toplam 4 kişi tutuklandı.

Üniversite, mali polis tarafından ''sahte belge ve sahtekarlıkla para temini'' suçlamasıyla soruşturma altına alındı.

İddialar arasında yüksek ücretler karşılığında diploma verilmesi, özellikle farklı okullarda okuyan son sınıf öğrencilerinin, son sınıflarını KSTU'da eğitim görmüş gibi kaydedildiği, yurtdışından öğrenci kaydı yaptırılarak, derse girmeden eğitim verilmiş gibi gösterilmesi suçlamaları yer alıyor.

Tutuklananlar arasında, Merkezi İhale Komisyonu eski Başkanı ve şuan Kooperatif Şirketler Mukayyidi olan Çelebi Ilık da bulunuyor.

Polis, Ilık’a ''sahte belge düzenlemek'', ''sahte belgeyi tedavüle sürmek'' ve ''suç gelirinden para temin etmek'' suçlarından dava açtı.

Mahkemede polis, Çelebi Ilık’ın bu üniversiteden aldığı Psikoloji lisansı ve İşletme Yönetimi yüksek lisansı diplomalarında sahtekarlık yapıldığını, Ilık’ın derslerinde başarısız olması nedeniyle sisteme geçer not düşüldüğünü, not girişinin, kaydının ve diplomasının, aynı gün 17 Ekim 2022 tarihinde düzenlendiğini açıkladı.

Ayrıca polis, Ilık'ın aldığı diplomayla Çalışma Bakanlığı‘na için dilekçe verdiğini de söyledi.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu'ndan  (YÖDAK) 5 gün boyunca bir açıklama yapılmadı.

KTÖS GENEL SEKRETERİ: YÖDAK'IN KENDİSİ KRİZDE

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, ülkede “denetimsizlikten” dolayı yükseköğrenimde yaşanan gelişmelere işaret ederek, “yükseköğrenim, eğitim ve bilimden çok insan kaçakçılığı, intihal ve sahte diploma yolsuzlukları ile anılıyor” dedi.

Maviş, yaptığı yazılı açıklamada, “kitle turizmi anlayışıyla ‘daha fazla öğrenci, daha fazla üniversite, daha az maaş, daha az personel’ düşüncesine sahip patronların eline verilmiş denetimsiz yükseköğrenim kriz üzerine kriz yaşamaya devam ediyor” iddiasında bulundu.

Maviş, şunları söyledi:

''Üniversitelere sadece bir ticari kurum olarak bakanlar, ülke üniversitelerinin eğitim ve araştırmadan çok insan ticaretiyle anılmaya başlandığı gün önlem alması gerekenler, bet ofis mantığında üniversite açma izni vermeyi başarı sayanlar, tüm yükseköğrenimin çöküşü olacağı konusunda uyarı yapmamıza rağmen koltuklarından kımıldamayanlar yaşanan sürecin sorumlusudurlar.''

Maviş, açıklamasında üniversiteleri denetleyen kurum Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’na (YÖDAK) da bazı eleştiriler yönelterek, "üniversiteleri denetleyecek yapı olan YÖDAK üyelerinin dahi kendi diplomalarının mahkemelik olduğu bu sistemde, hangi üniversitenin insan kaçakçılığına bulaştığını, hangisinin intihal yaptığını ve düzmece belgelerle diploma sattığını, hangisinin akademisyenlerin emeklerinden ve emekliklerinden çaldığını nasıl tespit edebilecektir?” diye sordu.

YODAK'TAN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI ÇAĞRISI

Maviş'in açıklamalarından sonra, Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Turgay Avcı, kurulun Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde yürütülen polis soruşturması, tutuklamalar ve iddialarla ilgili gereği ne ise yapmaya kararlı olduklarını kaydetti.

YÖDAK’tan yapılan yazılı açıklamaya göre Avcı, son günlerde gündeme gelen sahte diploma iddialarıyla ilgili olağanüstü bir toplantı çağrısı yaptı.

YÖDAK’ın konuyla ilgili hassasiyetinin tartışılmaz olduğu dile getirilen açıklamada, konu hakkında alınacak önlemlerin, yapılacak olağanüstü toplantı, Cumhurbaşkanlığı, hükümet ve kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar