Mavi Vatan doktrinin fikir babalarından Cihat Yaycı Paşa artık KKTC vatandaşı

6 Nisan 2024

Güncelleme: 7 Nisan 2024

A
A

"Mavi Vatan" doktrinini geliştiren emekli Tümamiral Cihat Yaycı, KKTC vatandaşlığına alındı.

ZgotmplZ

"Mavi Vatan" doktrinin mimarlarından, akademisyen ve yazar, emekli Tümamiral Cihat Yaycı artık KKTC vatandaşı...

Cihan Yaycı Paşa, Bakanlar Kurulu'nun 3 Nisan'da aldığı ve dün Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 58 kişi ile birlikte vatandaşlığa alındı.

Yaycı'ya, 25/1993 sayılı Yurttaşlık Yasası'nın "İstisnai olarak yurttaşlığa alınma" başlığıyla düzenlenen 9'uncu maddesinin 1'inci fıkrasının B bendi uyarınca vatandaşlık verildi.

İlgili bentte yurttaşlık verilme gerekçesine şöyle belirtiliyor:

(B) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine sanayi, ticaret, turizm, sosyal ve ekonomik alanlarda yatırım yapmış olan veya bilim, Teknik, siyaset veya kültür alanlarında olağanüstü hizmeti geçmiş veya hizmet verebilecek kişiler.

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz tarafından ortaya atılan "Mavi Vatan" doktrinini geliştiren Cihat Yaycı, 2010'da Temel Deniz Hukuku kitabında bunu kayda geçirmişti.

MAVİ VATAN

Mavi Vatan, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz, Akdeniz ve Ege'de ilan ettiği deniz yetki alanlarını (karasuları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge) kapsayan doktrin olarak tanımlanıyor.

Cihat Yaycı tarafından oluşturulan Mavi Vatan haritası.
CİHAT YAYCI KİMDİR?

1966 yılında Elazığ’da doğan Doç. Dr. Cihat Yaycı, 1984’te Deniz Lisesi’ni bitirdi. Ardından 1988’de Deniz Harp Okulu, 2000 yılında Deniz Harp Akademisi ve 2003’te Milli Güvenlik ve Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden mezun oldu. Donanma Komutanlığı karargâhında Konsept Şube Müdürlüğü yaptı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı karargâhında Yönetim Analiz ve Denetleme Şube Müdürlüğü, Strateji ve Prensipler Şube Müdürlüğü ile Strateji ve Antlaşmalar Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. Marmara Üniversitesi’nde İngilizce İşletme İnsan Kaynakları Yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri Naval Postgraduate School’da ise Fizik Mühendisliği ve Elektronik Mühendisliği üzerine yüksek lisans yaptı. İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı’nda doktorasını tamamladı. 2005-2006 yılları arasında TCG Kemalreis’in komutanı olarak görevlendirildi. 2011-2012 yıllarında 5’inci Muhrip Filotillası Komodoru oldu. 30 Ağustos 2012’de Tuğamiralliğe terfi etti. Aynı yıl Moskova Askeri Ataşesi görevine getirildi. 2014’te Güney Görev Grup Komutanı ve Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Direktörü, 2015’te ise Çok Uluslu Müşterek Harp Merkezi Komutanı görevlerini üstlendi. 29 Temmuz 2016’da Tümamiral oldu. Aynı yıl Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı’na getirildi. 20 Ağustos 2017’de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı görevine atandı. 18 Mayıs 2020’de görevinden istifa etti. Şu anda Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanlığı’nı yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar