Mahkeme "bilinçli taksiri" içeren iddianameyi kabul etti: Ailelerden sıcağı sıcağına açıklama geldi

2 Aralık 2023

Güncelleme: 3 Aralık 2023

A
A

Adıyaman 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların "bilinçli taksirle" yargılanmalarını içeren İsias'a ilişkin iddianameyi kabul etti. Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, yargılamanın "olası kast"a dönmesi için hukuk mücadelesinin süreceğini açıkladı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Adıyaman 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasını tamamlayarak 17 Kasım'da sunduğu İsias Otel'e ilişkin iddianameyi kabul etti.

İddianamede, 5'i tutuklu 11 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep ediliyordu.

İddianameye giren bilirkişi raporunda, binanın proje yapı ve denetleme aşamalarındaki eksikliklere, kullanılan malzemelerin kalitesizliği ve yetersizliğine, binanın izin aşamasında usulsüzlük ve hukuka aykırılık olduğuna işaret ediliyor.

Kayıp yakınları, sanıkların "bilinçli taksir" yerine "olası kast"tan yargılanmasını istiyor.

Olası kast durumunda her kayıp için ayrı bir ceza veriliyor. Ancak bilinçli taksirde tek bir ceza verilme durumu söz konusu. Bu da sanıkların alacağı cezayı ve yatacakları süreyi farklı kılacak.

Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında Gazimağusa Türk Maarif Koleji Yıldız Kız ve Erkek Voleybol kafilelerinin konakladığı Adıyaman'daki İsias Hotel yerle bir oldu. Oteldeki 39 kişilik KKTC kafilesinden, 3 veli ve 1 öğretmen kendi imkanlarıyla enkazdan sağ kurtulurken, 26 öğrenci, 4 öğretmen ve 5 veli olmak üzere 35 kişi yaşamını yitirdi. Toplam 72 kişi İsias enkazında can verdi.

ŞAMPİYON MELEKLERİ YAŞATMA DERNEĞİ'NDE İLK AÇIKLAMA

Mahkemenin iddianameyi kabul etmesinin ardından Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği bir açıklama yaparak, yargılamanın "olası kast"a dönmesi için hukuk mücadelesinin süreceğini vurguladı.

Derneğin açıklaması şöyle:

"Dava dosyası 'bilinçli taksir' olarak kabul edildi, olası kasta dönmesi için hukuk mücadelemiz devam edecek.

Adalet mücadelesi şimdi başlıyor!

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 17 Kasım'da 3. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan İsias davasına ilişkin iddianame, 15 günlük sürenin dolmasıyla bugün kabul edildi.

İsias davası, savcılığın sorumlular için bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olma suçundan en fazla 22,5 yıl hapis cezası istemiyle açıldı.

Kabul kararı ile birlikte, İsias davası artık mahkemenin önüne gelmiş oldu.

72 kişinin yaşamından ettiği İSİAS Otel’de bilirkişi raporları ihmali ortaya koyuyor. Kaçak kat, yasak olmasına rağmen deniz kumu, düşük kalitede beton ve yetersiz demir gibi etkenler bilirkişi raporunda yer almıştı.

Önümüzdeki haftalarda duruşma tarihinin belirlenmesi bekleniyor.

Kıbrıs'ın kalbi adalet diye atıyor, olası kast beklentisi var.

Yürekleri yanan, canlarından can kopan Kıbrıslılar tek ses, tek yürek, İSİAS katillerinin en ağır şekilde cezalandırılmasını bekliyor.

İsias Otel katliamını yaratan tüm sorumluların olası kastla yargılanmaları için on aydır adalet mücadelesi devam ediyor.

Adalete ışık tutmak için Gazimağusa'da yanan meşalelerin, TC mahkemelerinin vicdanına da ışık olması; çocuklarına, dostlarına mezar inşa edenlerin en ağır cezayla mahkum olmalarını bekliyor."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar