''Maalesef her UBP döneminde hayat pahalılığı oranının altında artışlar veriliyor''

13 Mayıs 2025

Güncelleme: 13 Mayıs 2025

A
A

Yüksek İdare Mahkemesi’nde görülen asgari ücret artışı davasında tanık olarak dinlenen CTP Milletvekili Devrim Barçın, mahkeme sonunda yaptığı açıklamada, yüzde 11.12 olan hayat pahalılığı yerine, yalnızca yüzde 7.5 zam yapıldığını hatırlattı.

ZgotmplZ

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (Hür-İş), yasalara aykırı şekilde hayat pahalılığının altında belirlendiği gerekçesiyle asgari ücret artışına karşı açtığı ara emri davasının görüşülmesine bugün de Yüksek İdare Mahkemesi’nde devam edildi.

Dava, 20 Mayıs'a ertelendi.

Duruşmada, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Devrim Barçın da tanık olarak dinlendi.

Barçın mahkeme çıkışı şunları kaydetti:

  • Bilindiği üzere bu bir davanın içeriği olsa da, bir gerçekliktir ki, ilk kez kendi maaşlarına hayat pahalı ödeneği olan yüzde 11.12’nin alındığı bir dönemde,  maalesef o koltuklarda oturan 11 kişi, asgari ücretliye, hayat pahalılığın altında bir artış vermeyi layık gördü.
  • Şunu açıklıkla ifade etmek isterim ki; asgari ücret demek, minimum ücret ve geçinebilecek bir ücret olması gerekirken, bugün hayat pahalılığının yansıtılmamasıyla aslında asgari ücretlinin cebindeki para çalınmıştır, alım gücü geriletilmiştir.
  • Şu anda bizi izleyenler, asgari ücretliler eminim şunu akıllarından geçiriyorlardır. Bu işin gerçekten CTP'si UBP'si DP'si yoktur ve bugün hayat pahalılığı oranının altında artış vermenin kendisinin de aslında, asgari ücretlinin alın gücünü geriletmek ve cebine elini atmak olduğunu da, hükümetin görüyoruz. Bunları bilimsel veriler ışığında, mahkemede tanık olarak ifade etmek için buradaydık. 
  • Her Ulusal Birlik Partisi döneminde maalesef hayat pahalılığı oranının altında artışlar veriliyor. Bunun bir alışkanlık haline gelmemesi çok önemli. Bugün iktidarda UBP’dir, yarın başkaları gelir. Bu siyasetten bağımsız, hayat pahalığının altında bir artışın asgari ücretliye yansıtılma kapısının açılmaması, asgari ücretli için ve buradaki çalışan on binlerce insan için çok önemli bir husustur. Bunun kavgasıdır verilen kavga. Kavga siyasi bir kavga değil, asgari ücretlinin geçim kavgasıdır.
NE OLMUŞTU?

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, 17 Ocak'ta yılın ilk asgari ücretine yüzde 7.5'lik artış yapmıştı. Maaşlara etki edecek son 4 aylık enflasyon (hayat pahalılığı) ise yüzde 11.12 olarak açıklanmıştı. Asgari ücrete yapılan yüzde 7.5'lik artışın yasal olmadığını savunan Hür-İş, Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurmuş, asgari ücretle ilgili dava süreci 10 Şubat’taki ilk duruşmayla başlamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar