Limasol Direnişi, tarihe 2. Plevne Savunması olarak geçti

12 Şubat 2025

Güncelleme: 13 Şubat 2025

A
A

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Limasol Direnişi’ni “fevkalade efsanevi bir direniş öyküsü” olarak niteleyerek Tatar, mücadele tarihine 2. Plevne Savunması olarak geçtiğini vurguladı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

1964 yılının Şubat ayında Yunan Alayı takviyeli Rumlar Kıbrıs Türklerini yok etmek amacı ile taarruza başladı. Adanın en önemli kentlerinden biri olan Limasol’a başlayan saldırı tam 3 gün 3 gece sürdü. Direnişte 10 Türk şehit oldu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesi yıllarında, 10-13 Şubat 1964 tarihlerinde Limasol'da verilen direniş ve bu direnişte şehit düşenlerle ilgili mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Limasol Direnişi’nin Türk Mukavemet Teşkilatı öncülüğünde gerçekleşen ve mücadele tarihine 2. Plevne Savunması olarak geçen bir direniş öyküsü olduğunu kaydetti.

Tatar, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"13 Şubat sabahının ilk ışıklarıyla zırhlandırılmış dozerler öncülüğünde yüzlerce Rum, Limasol'un Türk bölgesine karşı taarruza geçti. Türk mevzileri tank ve roketatar mermileriyle harabeye çevrildi ancak mücahitlerimiz direnişini sürdürdü.

Direniş esnasında 5 mücahidimiz şehit düştü, Rum zırhlı aracı tahrip edildi. Başarıya ulaşamayan Rumlar, 'ateş-kes' anlaşmasını imzaladı.Sonrasında Rumlar, Limasol Sancağına bağlı Piskobu, Bağlarbasi, Aşagi Binatlı, Evdim ve Çanakkale Türk yerleşim yerlerine yönelik saldırılarda bulundu.

Mücahitlerimiz Rumlara geçit vermedi. Bu direnişlerde 'Limasol'un Sesi' radyosunun yayınları Mücahitlerimize büyük bir moral güç kaynağı oldu. Bu mücadele sırasında TMT’nin ve Şago gibi kahraman mücahitlerin direnişi efsanevi duruşunu en iyi şekilde gösterdi.

Limasol Direnişi, Türk Mukavemet Teşkilatı öncülüğünde gerçekleşen ve mücadele tarihine 2. Plevne Savunması olarak geçen fevkalade efsanevi bir direniş öyküsüdür.

Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde canlarını feda eden 13 Şubat Limasol Şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Onların gösterdiği cesaret ve fedakârlık, bizlere bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin kutsallığını hatırlatmaktadır.

Vatan uğruna verilen bu büyük mücadele, hiçbir zaman unutulmayacak ve gelecek nesillere aktarılarak yaşatılacaktır. Aziz şehitlerimizin ruhları şad olsun.”

Limasol şehitleri:

  • Münir Şago
  • Mustafa Ali
  • Ayhan Hüseyin
  • Faik Cahit
  • Kemal Selim
  • Ali Fevzi
  • Hasan Tahir
  • Selim Tahir
  • Halil Hasan
  • Kemal İbrahim
PLEVNE MÜDAFAASI: OSMANLI'NIN KAHRAMAN DİRENİŞİ

Plevne Müdafaası, Osmanlı ordusunun disiplin ve cesaretinin bir simgesi olarak tarihe geçti. Gazi Osman Paşa, bu direnişten ötürü büyük takdir kazandı ve Osmanlı tarihinin en önemli komutanları arasına girdi. Plevne’deki bu kahramanca mücadele, Osmanlı-Rus Savaşı'nın en kritik anlarından biri olarak kabul ediliyor.

93 HARBİ

Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) sırasında Osmanlı ordusunun en büyük savunma zaferlerinden biri, Plevne'de Gazi Osman Paşa komutasında gerçekleşti. 19 Temmuz - 10 Aralık 1877 tarihleri arasında Osmanlı birlikleri, kendilerinden sayıca üstün olan Rus ve Rumen ordularına karşı 145 gün boyunca destansı bir direniş sergiledi.

PLEVNE KUŞATMASI VE OSMANLI DİRENİŞİ

Rus İmparatorluk Ordusu, stratejik öneme sahip Plevne kentini ele geçirmek için üç büyük saldırı düzenledi. Osmanlı savunması, her defasında bu saldırıları püskürterek büyük kayıplar verdirdi. Ancak uzun süren kuşatma, Osmanlı birliklerini zor durumda bıraktı. Yiyecek ve cephane sıkıntısı çeken Osmanlı ordusu, sert kış koşullarıyla da mücadele etmek zorunda kaldı.

SON HURUÇ VE TESLİMİYET

Osmanlı birlikleri, kuşatmayı yararak Plevne’den çıkmak için son bir huruç harekâtı düzenledi ancak başarılı olamadı. Bunun üzerine Osman Paşa, askerlerinin daha fazla kayıp vermesini önlemek adına 10 Aralık 1877’de kenti Rus ve Rumen ordularına teslim etti.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar