Komite üyeleri: İsias davasını yakından takip ediyoruz

19 Kasım 2023

Güncelleme: 19 Kasım 2023

A
A

İsias Otel iddianamesinde, istenilen ceza ile kusur türü olarak ''olası kasıt'' yerine ''bilinçli taksir'' olarak yer alması tepkiye neden oldu. Cumhuriyet Meclisi geçici ve özel deprem komitesi ise konuyu yakından takip ediyoruz açıklamasını yaptı.

ZgotmplZ
Görsel: MYK Haber

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tamamlanan soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Oteli'nde, gerçekleşen depremde 5'i tutuklu 11 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçlamasıyla, 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep edildi. İddianame, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesine sunuldu.

TEPKİYE NEDEN OLDU

İddianamede istenilen hapis cezası ve kusur türü olarak ''olası kasıt'' yerine ''bilinçli taksir'' olarak yer alması tepkiye neden oldu.

İddianameye ilişkin yazılı bir açıklama yapan kayıp yakınlarının kurduğu Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, işlenen fiillerdeki kusur derecesinin "olası kast" olduğunu ortaya koymasına rağmen savcılığın kusur türünü ''bilinçli taksir'' olarak takdir ettiğini, "Hak mücadelemizde mahkemenin adil bir sonuca ulaşacağına güvenmek istiyoruz. Deprem suçlarının sanıkları olası kast ile yargılanmalıdır!" talebinde bulundu.

Dernek, ''Yargılama sonucunda bilinçli taksirle en fazla alınacak ceza her bir sanığa 72 can için toplam 22,5 yıl iken; sanıkların olası kasttan ceza almaları halinde her bir canımız için verilen ceza çarpılarak hesaplanacağını'' belirti.

DEPREMLE İLGİLİ KURULUNA AD-HOC KOMİTESİ AÇIKLAMA YAPTI

Meclis'te, depremle ilgili hukuki ve adli sürecin izlenmesine yönelik oluşturulan geçici ve özel (ad-hoc) komite, Türkiye'deki yargı sürecinin geldiği aşamayı yakından takip ettiklerini açıkladı.

Ad d-hoc komite üyeleri.

Açıklamada, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Şubesi Soruşturma Bürosu'nun iddianameyi 17 Kasım 2023 tarihinde dosyaladığı ve bu aşamada, sanıkların binanın yapım tarihinde geçerli olan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik esaslarına uymadıkları, teknik şartlara aykırı davrandıkları ve bu nedenle binanın yıkılmasında kusurlarının bulunduğu kaydedildiği belirtildi. İddianame ile soruşturma sürecinin büyük bir aşamasının tamamlandığı ve yakın bir zamanda duruşma (kovuşturma) aşamasına geçileceği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilirkişi Raporu'nun da soruşturma dosyasına girdiği ve bu raporda binanın proje, yapı ve denetleme aşamalarındaki eksiklikler, kullanılan malzemelerin kalitesizliği ve yetersizliği ile izin aşamasındaki usulsüzlükler ve hukuka aykırılıkların tespit edildiği ifade edildi. Komitenin, bu süreçte Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri ile görüşmeler yaptığı ve konuyu yakından takip ettiği belirtildi.

Son olarak, komitenin, yargılama sürecinin yeni bir safhası olan duruşma aşamasına geçilene kadar davanın takipçisi olacağı ve adaletin Şampiyon Melekler için tecelli edeceği güne kadar süreci izleyeceği vurgulandı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Adıyaman’daki İsias Oteli’nde 39 kişilik Gazimağusa Türk Maarif Koleji Yıldız Kız ve Erkek Voleybol kafilelerinden, 3 veli ve 1 öğretmen kendi imkanlarıyla enkazdan sağ kurtulurken, 26 öğrenci, 4 öğretmen ve 5 veli olmak üzere 35 Kıbrıslı hayatını kaybetti. Ayrıca otelde, tur rehberi olan 37 kişi de yaşamını yitirdi. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar