KKTC'deki İsrail şirketlerinin isimlerinin paylaşılması Üstel'i kızdırdı: Rumcu, İnşaat sektörünü batıracaksın...

3 Aralık 2023

Güncelleme: 4 Aralık 2023

A
A

Sabahattin İsmail'in Kuzey Kıbrıs'ta İsrail bağlantılı şirketleri ve bu şirketlerde hissedar veya yönetici görünen yerli avukatların isimlerini Türkiye medyasıyla paylaşması Başbakan Üstel'i kızdırdı. Üstel, İsmail'i Rum'a hizmet etmekle suçladı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi - M. İrşad Esen

İsrail'in Gazze'ye saldırmasının ardından gerek Türkiye'de gerekse KKTC'de İsraillilerin satın aldığı araziler, evlerle ilgili konular yeniden gündeme geldi.

UBP Milletvekili Yasemin Öztürk, Girne'de bulunan Yahudi örgütü Chabat ile ilgili MYK Haber'e açıklama yaparak, "Haham mal alımı için teşvik ediyor, büyük miktarda mal alıyorlar, bu merkez kapatılmalı. Başbakan ve Cumhurbaşkanı da dahil, bir çok kişiye ulaşmak istedim, fakat duyarsız kaldılar'' sözleri soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Öztürk'ün bu açıklaması tartışmaları daha da alevlendirdi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ''2000 ile 2023 yılları arasında İsrail vatandaşlarının, 200'den fazla emlak alımı yaparak, tüm ülkeler arasında 12. sırada'' olduğunu açıkladı. Hakan Fidan bu açıklamasından bir kaç gün sonra TBMM'de yaptığı konuşmada ''KKTC Bakanlar Kurulu'nun karar almasını bekliyoruz'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki İYİ Parti ise KKTC'de Resmi Gazete'de yayımlanan verilere göre 2021'in Ocak ayı ile 2023'ün Ağustos'u arasında yaklaşık 7 bin yabancının taşınmaz edindiğini açıklayarak, küçük bir ülke için hem tehlikeli, hem de güvenlik zafiyeti yaratabilecek boyutta olduğuna dikkat çekti.

KKTC Hükümeti şu ana kadar resmi rakamları paylaşmazken, rakamların abartıldı olduğunu savundu. Başbakan Üstel, 27 Kasım'da Meclis Genel Kurulu'nda Üstel, ''CTP'yi de kastederek hepimiz eksik yaptık, telaş edecek bir durum yoktur'' ifadelerini kullandı.

İSRAİLLİLERE AİT ŞİRKETLER VE ORTAKLARININ İSİMLERİ PAYLAŞILDI

Geçtiğimiz günlerde Sabahattin İsmail, KKTC'de İsrail vatandaşlarına ait olan şirketlerin ve bu şirketlerde pay sahibi görünen bazı yerli avukatların isimlerini Türkiye medyasıyla paylaştı. 

Aynı zamanda Sabahattin İsmail, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a bir dönem danışmanlık yapmış bir isim.

Sabahattin İsmail'in yayımladığı belgelerde UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu'nun ismi de bulunuyor.

İsmail'in verileri Türkiye medyasıyla paylaşmasının ardından Başbakan Ünal Üstel'den sert tepki geldi.

Yayımlanan yazının ardından KKTC Başbakanı Ünal Üstel’in kendisini aradığını ifade eden gazeteci Sabahattin İsmail, Başbakan Üstel ile aralarında ''küfürlü bir konuşma'' geçtiğini açıkladı.

Üstel'in kendisine Rum'a hizmet ediyorsun İnşaat sektörünü çökerteceksin gibi suçlamalarda bulunduğunu iddia eden Sabahattin İsmail yaşananları şöyle anlattı:

 Memleketin onca sorunu varken Ünal Üstel ve çevresi, dün İstanbul’a maç seyretmeye gitti.

 

Maçtan sonra otele gittiler. Herhalde iki duble viskiyi çektikten sonra, yanındakilerin veya yakın dostu bazı inşaatçıların de gaza getirmesiyle olacak, gece saat 23.00 sıralarında bana telefon etti.

 

Açtım, ''Buyurun Sn. Başbakan'' dedim Büyük bir nezaketsizlikle, sert bir tonda ve yüksek sesle, azarlarcasına ''Sabahattin, o yazıları sen mi yazan?'' diye sordu. Canım sıkıldı ama kendimi tuttum, hangi yazıları? Dedim. ''Ünal Üstel Yahudilere satılan mallar konusunda gerçekleri bilmiyor, ya da gizliyor, diye yazdın… Yahudiler toprakları satın aldı, diye ortalığı ayağa kaldırdın. Ne biçim adamsın? Yalan yazdın, bunlar gerçek değil, uydurun, böyle bir şey yoktur, seni dost ve arkadaş bildim. Bunları nasıl yazan? Hiçbir yabancı bu ülkeden mal almayacak, inşaatçıları mahvedeceksiniz, ekonomiyi çökerteceksiniz, böyle bir şey yoktur uyduruyorsun.'' diye bağırarak konuşmaya başladı.

 

Karşımdaki kişinin devletimin Başbakanı olduğunun bilinci içinde saygısızlık yapmamaya çalışarak şöyle dedim ''Sn. Başbakan sakin olun. Sakin sakin konuşalım. Bağırmayın, ses tonunuzu alçaltın, yazdıklarım ve yayınladığım belgeler yalansa doğruları açıklayın. Bir Meclis Araştırma Komitesi kurun. Yabancıların ve sahte şirketlerin ne kadar mal aldığını araştırsın. Bu bir memleket meselesidir. Yayınladığım belgeler gerçektir. Devletin belgeleridir. Ben inşaat sektörüne değil, Yahudi ağırlıklı Yabancıların on binlerce dönüm arazi almasına karşıyım'' dedim.

 

Saygılı ve sabırlı davranmamdan, herhalde beni korkuttuğunu sanmış olacak ki, sesini daha da yükselterek bağırmaya devem etti.

 

''Utanmaz adam, Rum’a ve CTP ‘ye hizmet ediyorsunuz. İnşaat sektörünü çökerteceksiniz, araştırmaya gerek yok, ben bilirim, seni dost ve arkadaş sandım ama yanıldım, ne utanmaz adamsın, basın toplantısı yapıp yalan yazdığını açıklayacağım'' diyerek küfretmeye başladı.

 

Bunun üzerine sabrım taştı, ben de aynı ses tonuyla ve bağırarak, ''Sen kim oluyorsun, kendini ne sanıyorsun ki bana gece 11’de telefon açıp küfrediyorsun, utanmaz sensin, memleketi mahvettiniz, Yahudiler binlerce dönüm toprak alıyor. Türkleri vatandaş yapmazken onları hemen vatandaş yapıyorsunuz. Belgeleri ben uydurmadım, resmi belgelerdir. Yahudileri mi korumaya çalışıyorsunuz? Benim hayatım Rumlarla mücadele ile geçti, bana Rum’a hizmet ediyor diyemezsin. KKTC topraklarının Yahudilere satışına göz yumarak İsrail’e ve Rum’a hizmet eden sensin. Çık köylere git halkın bu durumdan ne denli rahatsız olduğunu gör. Karpaz Belediye Başkanı, Karpaz topraklarının yüzde 80’inin satıldığını açıkladı, haberin bile yok. Haddini bil, adam gibi konuş, bir gazeteciye, devlete 33 yıl hizmet etmiş bir kişiye bu şekilde küfretme, suçlama ve bağırma hakkın yok. Memleketi yabancılara satan babam olsa gözünün yaşına bakmam. Arkadaşız diye sana göz yumacağımı mı sandın?'' diye bağırdım.

 

Karşılıklı bağırmalar bu şekilde bir süre daha devam etti. Sonra, bu saçmalıkları daha fazla dinlemeye gerek yok, diye düşünerek telefonu kapattım.

 

Öfkesinin nedeni, dün X’de (Twitter) paylaştığım belgelerin 24 saatte 1 milyon 100 bin kişi tarafından okunması, yüzlerce yorum yapılması, KKTC konusunda çok hassas olan Türk kamuoyunun ayağa kalkması ve teşhir olmalarıdır.

 

Şuraya yazıyorum. Yaptıkları ayyuka çıkan Ünal Üstel de yabancılara mal satışını yasaklayan bir yasayı istediğimiz içerikte geçirmek zorunda kalacak ve Başbakanlıktan da inecek. Bu ülke, bu devlet, bu halk Ünal Üstel gibi sığ bir Başbakana layık değil.

Sabahattin İsmail'in Başbakan Ünal Üstel ile yaptığı telefon görüşmesini kamuoyuyla paylaşması sonrası, Üstel tarafından bir açıklama henüz gelmedi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar