KKTC, Holguin'i şikayet etti

15 Mayıs 2024

Güncelleme: 15 Mayıs 2024

A
A

Cumhurbaşkanı Tatar, "Holguin'in yetkisini aşan temaslarından rahatsız olduk ve bunu gereken yerlere ilettik." dedi.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın başarılı bir kişi olmasına rağmen, "yetkisini aşan" temaslarından rahatsız olduklarını ve rahatsızlıklarını gereken yerlere ilettiklerini kaydetti.

Yeni bir müzakere sürecinin ortak zemin varsa başlayabileceğini, bunun olmadığını gördüğü için Holguin’in çerçeve dışına çıktığını belirten Tatar, "görev ve yetkilerinin dışındaki bu hareketin hiç hoş olmadığını" söyledi.

Tatar, KKTC’nin ortaya koyduğu ve Türkiye’nin desteklediği siyasi değişikliğe karşı alınan tavrın hoş olmadığını da vurguladı.

BRT’de katıldığı Levent Kutay'ın sunduğu “Burası Önemli” programında soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tatar, egemenlik ve eşit uluslararası statüden vazgeçilemeyeceğini yineledi. Tatar, “Varlığımızın teminatı egemenliğimiz ve devletimizdir. Buradaki farklı menfaatler, meseleler ve çevredeki gelişmelere karşı Kıbrıs halkının mutluluğu önemlidir. İş artık başka yerlere geldi ve eski defterleri açmaya hiç gerek yoktur. Egemenliğimizden ve eşit uluslararası statüden vazgeçmeyeceğiz.” dedi.

“KKTC’Yİ TANIYIN ŞARTI KOŞMADIK”

Holguin’in temaslarını değerlendiren Cumhurbaşkanı Tatar,  “Ortaya koyduğumuz siyasi değişikliğe karşı alınan tavır hoş değil” diyerek, "Holguin’e KKTC’yi tanıyın şartı koşmadık, direkt ticaret, direkt uçuş ve direkt temas taleplerimizi ilettik, bu hakların verilmesi halinde süreci daha ileriye taşıyabileceğimizi söyledik.” şeklinde konuştu. Holguin’in bunu olumlu bulduğunu belirten Tatar, yapıcı bir şekilde ve “işi nasıl daha ileriye götürebiliriz” düşüncesiyle hareket ettiklerini söyledi.

Ersin Tatar, Güney Kıbrıs’ın arkasında AB varken KKTC’nin de arkasında Türkiye olduğunu, kalıcı bir anlaşma için TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi Kıbrıs’ın gerçeklerine bakmak gerektiğini anımsattıklarını da anlattı.

Egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü ile iki devletin işbirliğinde bir anlaşma istediklerini dile getirdiklerini ifade eden Tatar, 6 aylığına görevlendirilen kişisel temsilcinin de ortak zemin olup olmadığını görmek amacıyla temaslar yaptığını hatırlattı.

Kıbrıslı Türklerin “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin ortağıyken silah zoruyla dışarıya atıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, dışa atılan Kıbrıs Türkü’nün özden gelen haklarıyla bir Cumhuriyet kurduğunu, ancak hala ambargo ve izolasyonların sürdüğünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Holguin’in raporunda gerçekleri yazmasını beklediğinin altını da çizdi.

Tatar, 3 buçuk yıl önce ortaya konulan siyasetin çiğnenmesinin söz konusu olamayacağına işaret ederek, “Ben bile bile oraya gitmem. Egemen eşitliğimiz, eşit uluslararası statümüz teyit edilirse o zaman gideriz.” dedi.


GÖREV SÜRESİ 5 TEMMUZ’DA BİTİYOR

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından 5 Ocak’ta iki taraf arasında yeni ve resmi bir müzakere sürecine geçilebilmesi için ortak zemin olup olmadığını araştırmak amacıyla görevlendirilen Kolombiya eski Dışişleri Bakanı olan Holguin, adada üçüncü tur görüşmeleri kapsamında son olarak 8-14 Mayıs tarihleri arasında temaslarda bulunmuştu.

Daha önce, ocak ve mart aylarında Kıbrıs’a ziyarette bulunan Holguin’in görev süresi 5 Temmuz’da sona erecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar