''Kıbrıslı Türklere yönelik saldırılardan endişeliyiz''

27 Şubat 2024

Güncelleme: 28 Şubat 2024

A
A

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, BM İnsan Hakları Konseyi'nde konuştu. Yıldız, Güney'e giden Kıbrıslı Türk sivillere yönelik saldırılara da değindi.

ZgotmplZ

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin 55. Oturumu kapsamında konuştu.

Yıldız, Güney Kıbrıs'ta Kıbrıslı Türklere yönelik zaman zaman gerçekleşen saldırılara da değindi.

Geçtiğimiz hafta Trodos'ta, Rum polisi tarafından bulunamayan bir gurup tarafından, 8 Kıbrıslı Türk'e saldırılmış ve 3 kişi yaralanmıştı.

"KIBRIS TÜRK'Ü SİVİLLERE SALDIRILARDAN ENDİŞE DUYUYORUZ"

Kıbrıs Türk halkının, 1963'te silah zoru ile egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü gibi haklarından mahrum bırakıldığını hatırlatan Yıldız, bu sistematik ihlalin, insanlık dışı ambargoların ve haksız tecridin sona ermesi gerektiğini vurguladı.

Yıldız, "Ada'nın güneyine seyahat eden Kıbrıs Türk'ü sivillere yönelik saldırılardan da endişe duyuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Ahmet Yıldız, konuşmasını diğer konularla sürdürdü.

Yıldız, İsrail'in Gazze'deki ayrım gözetmeyen ve barbar saldırılarının devam ettiğine dikkat çekti.

Yıldız, Gazze'de yaşanan olayların bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini ve BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in zulmüne son vermek için adım atmamasının hayal kırıklığı yarattığını ifade etti.

Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı ihtiyati tedbir kararlarının önemine vurgu yapan Yıldız, bu kararların daha fazla zulmü durdurmak için İsrail tarafından uygulanması gerektiğini söyledi.

Filistinli sivillere yönelik işlenen suçların faillerinin hesap vermesi gerektiğini belirten Yıldız, iki devletli çözümün bir parçası olarak ateşkes, insani yardıma engelsiz erişim ve Filistin devletinin uluslararası düzeyde tanınması çağrısında bulundu.

Gazze'deki olayların Suriye'ye yansımalarının durumu daha karmaşık hale getirdiğini dile getiren Yıldız, Suriye'deki ihtilafın çözümü için terörizme karşı mücadele edilmesi gerektiğini ve siyasi sürecin canlandırılması gerektiğini belirtti.

Müslüman karşıtlığı, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve nefret söyleminin endişe verici boyutlara ulaştığını ifade eden Yıldız, uluslararası toplumun bu tür eylemlere karşı daha etkin bir şekilde mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

Yıldız, Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğini ve Rusya-Ukrayna Savaşı'na adil bir çözüm bulunmasını istediğini belirtti.

Güney Kafkasya'da kalıcı bir barış için egemenlik ve toprak bütünlüğüne dayalı kapsamlı bir barış anlaşmasının önemine değinen Yıldız, Sudan'daki çatışmaların sona erdirilmesi için uluslararası toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.

Yıldız, zorluklarla başa çıkmanın tek yolunun daha fazla diyalog ve işbirliği olduğunu belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar