Kıbrıslı Türkler yok sayıldı, Barış Gücü'nün varlığı 1 yıl daha uzatıldı

30 Ocak 2024

Güncelleme: 30 Ocak 2024

A
A

60. yılında olan Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün görev süresi bir yıl daha uzatıldı. Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Türk tarafının iradesinin yok sayıldığı gerekçesiyle, Güvenlik Konseyi'nin kararını kabul etmedi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (BMBG) görev süresini bir yıl daha uzatma kararı aldı.

Karar, BMGK'da düzenlenen oylamada oy birliğiyle kabul edildi.

Böylelikle, 1964'ten beri Ada'da bulunan BMBG'nin görev süresi 1 yıl daha uzatılmış oldu.

Kararda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, eski Kolombiya Dışişleri Bakanı Cuellar'ı Kıbrıs Şahsi Temsilcisi olarak atamasının memnuniyetle karşılandığı bildirilirken, taraflara bunu fırsat olarak değerlendirme ve işbirliği içinde hareket etme çağrısı yapıldı.

Taraflara ara bölgede gerginliği azaltma çağrısı yapılan kararda, ara bölgenin bütünlüğünün muhafaza edilmesinin önemine dikkati çekildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs'taki Barış Gücü'nün görev süresini uzatma kararı hakkında bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Barış Gücü'nün 60 yılda Ada'daki taraflara eşit davranmadığı ve anlaşmazlıklara adil çözüm bulmadığı belirtilerek, Güvenlik Konseyi'nin Türk tarafının onayını almadan görev süresini uzatarak hatasını tekrarladığı ifade edildi.

Ayrıca, ''Güvenlik Konseyi, tarafımızın onayını almadan Barış Gücü’nün görev süresini uzatarak hatasını bir kez daha tekrarlamıştır. Kıbrıs Türk tarafının iradesini ve varlığını yok sayan bu yaklaşımı reddediyoruz. Kıbrıs’ın kuzeyinde egemenlik Kıbrıs Türk halkına ve onun devleti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne aittir. Barış Gücü’nün ülkemizdeki faaliyetlerini meşru bir zeminde yürütmesi şarttır.'' denildi.

Ayrıca, Kıbrıs'ta yeni bir müzakere sürecinin başlaması için altı ayı aşmamak kaydıyla Kişisel Temsilci atanmasına Türk tarafının onay verdiği hatırlatılarak, Kişisel Temsilci ile beklentiler ifade edildi.

Açıklamada, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin geçerliliğini yitirmiş kararları gözden geçirmesi ve Ada'da iki ayrı devletin varlığına dayalı yeni bir yaklaşım benimsemesi çağrısı yapıldı.

Kararda ayrıca, Barış Gücü'nün Pile'deki duruma müdahalesi eleştirildi ve Kıbrıs Türk tarafının konuya dair talepleri dile getirildi.

60 YILDIR VAR...

Kıbrıs'taki BM Barış Gücü, 1964 yılında Güvenlik Konseyinin kararıyla 796 askeri ve 65 polis personelinden oluşan bir güçle kurulmuştu.

Kıbrıs adası 1974'ten bu yana kuzeyde Türk ve güneyde Rumlar olmak üzere ikiye bölünmüş, 2004'te Kıbrıslı Rumlar, BM tarafından sunulan adanın iki parçasını birleştirmeye yönelik bir planı reddetmişti.

BM'nin en uzun süreli faaliyette bulunan barış gücü misyonlarından biri olan Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görev süresi her 6 ayda bir uzatılıyor. 

1964'ten bu yana yaklaşık 186 BM personeli UNFICYP'de görev yaparken hayatını kaybetti.

2 Ocak 2024 tarihinde, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Tümgeneral Erdenebat Batsuuri'yi, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Kuvvet Komutanı olarak atadı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar