Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi açıldı

15 Kasım 2023

Güncelleme: 15 Kasım 2023

A
A

Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi Mücahitler sitesinde açıldı. Açılışa Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcı Cevdet Yılmaz da katılarak konuşma yaptı.

ZgotmplZ

Ankara Etimesgut Belediyesi katkılarıyla yapılan “Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Millî Mücadele Müzesi”, KKTC’nin kuruluşunun 40’ıncı yıl dönümü kutlamaları kapsamında bugün Lefkoşa Mücahitler Sitesi’nde halka açık açılış töreni ile hizmete girdi.

Açılışa Açılışa Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcı Cevdet Yılmaz ile Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel de katıldı.

Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, Alper Çınar’ın müzeyi tanıtan sunumuyla devam etti. Sunumda müze projesinin ilk tohumlarının, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Etimesgut’u ziyaretinde, orada bulunan Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı görmesi ve benzeri bir oluşuma KKTC'de  ihtiyaç olduğunu ifade etmesiyle atıldığı anlatıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ Ankara Etimesgut Beledi Başkanı Enver Demirel’e teşekkür belgesi verdi.

-Tatar: “Devlet demek onur demektir, geleceğe umutla bakıyoruz”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Millî Mücadele Müzesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının çok acılar çektiğini, bedeller ödediğini, ancak neticede 40 yaşını dolduran bir cumhuriyet sahibi olduklarını söyledi.

Tatar, devlet demenin onur anlamına geldiğini ve geleceğe umutla baktıklarını vurguladı.

Tatar, KKTC’nin 40’ıncı yıl dönümünde, böylesine önemli bir günde müzenin açılışının önemini vurgulayarak emeği geçenleri kutladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, müzede tarihin, geçmişte yaşananların, kültür ve sanat adına yapılanların, Milli Arşiv’in desteğiyle dijital ortamda görülebileceğini kaydetti.

YILMAZ: TARİHİN MAYASI İNSANDIR

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise konuşmasında “Tarihin mayası insandır ve insan, ancak bu belleği geleceğe taşıyabilir” diyerek bu gibi müzelerin önemine işaret etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 40’ıncı yıl dönümünde müzenin Kuzey Kıbrıs’a kazandırılıyor olmasının son derece anlamlı olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Kıbrıs’ta köklü Türk tarihinin yaşatılması ve aktarılması için öncülük eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’ye, KKTC tarafında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başta olmak üzere tüm yetkililere şükranlarımı sunuyor müzenin yapımını üstlenen Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’e teşekkür ediyoruz. Niyet hayırlıysa akıbette hayırlıdır. Gurur verici bir eser” şeklinde konuştu.

Tarihin, bir milletin sadece hafızası değil, geleceğine ışık tutan, ilham veren ve yol gösteren kayıtlar olduğunu anlatan Yılmaz, tarih bilgisinden yoksun toplumların nereye gideceğini bilemeyeceğine işaret etti, gelecek nesillere tarih şuuru aktarmanın önemine değindi.

“KKTC’yi izole etmeye çalışanlar var. Ne kadar etmeye çalışırlarsa çalışsınlar kapılar bitmez, yeni kapılar açarak geliştireceğiz” diyen Yılmaz, müzede Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’ın inisiyatifinde oluşturulan kapı koleksiyonuna işaret etti ve “Bu müzedeki kapılar da, kapıları kapatmaya çalışanlara güzel bir örnek olmuş” dedi.

Müzenin Kıbrıs Türk tarihini Osmanlı döneminden 1974 Barış Harekâtına ve KKTC’nin kuruluşuna kadar aşamalar ile aktarmasının önemine işaret eden Yılmaz, müzenin bir yandan uluslararası ziyaretçilere Kıbrıs Türk halkının haklı mücadelesini anlatırken, diğer yandan çocuklara ve gençlere  vatanın hangi şartlarda, ne mücadelelerle kurulduğunu hatırlatacağını ifade etti. geçmesine katkı koyanlara da teşekkür etti.

DEMİREL: 51 HEYKEL BULUNUYOR

Ankara Etimesgut Beledi Başkanı Enver Demirel de konuşmasında, müzenin tarih ve kültür bilinci adına önemine işaret etti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Etimesgut’u ziyaretinde, orada bulunan Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı görmesi ve benzeri bir oluşuma KKTC ihtiyaç olduğunu ifade etmesiyle  projenin ortaya çıktığını dile getiren Demirel, her ziyaretçiye hitap edecek bir müze hazırladıklarını anlattı.

Tarihi öğrenmenin de tarih yazmaya devam etmenin de önemli olduğunu anlatan Demirel, müzede devlet adamları ve milli mücadele emek veren 51 kişinin heykeli bulunduğunu kaydetti.

Demirel projenin hayata geçmesine destek verenlere teşekkür etti.

Açılış töreninde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Meclis Başkanı Zorlu Töre, TBMM Temsilcisi Bekir Bozdağ, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, KTBK Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, GKK Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, TSK Temsilcisi Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Ankara Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, konuk heyetler, muharip dernek temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar