Kıbrıs milli dava... Şentop, Ada'daki temaslarına başladı

7 Şubat 2024

Güncelleme: 7 Şubat 2024

A
A

Eski TBMM Başkanı Şentop, temaslarına Rauf Raif Denktaş ve Dr. Fazıl Küçük'ün anıt mezarlarını ziyaret ederek başladı. Ardından Töre ve Tatar tarafından kabul edildi.

ZgotmplZ
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, eski Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop’u kabul etti.

Temaslarda bulunmak üzere ülkeye gelen eski Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve beraberindeki heyet, kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük'ün anıt mezarlarını ziyaret etti.

Şentop ve heyeti daha sonra Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından makamlarında kabul edildi.

"KKTC İLAN EDİLDİĞİNDE KIBRIS MESELESİ KAPANMALIYDI"

Mustafa Şentop, Meclis Başkanı Töre'nin kabulünde, Kıbrıs Türkü'nün davasının "milli bir dava" olduğunu vurguladı.

Kıbrıs konusunun zaman zaman bazı fikir ayrılıkları olsa da milli duruş bakımında geniş bir mutabakata sahip olduğunun altını çizen Şentop, bunun tarihi sorumluluktan kaynaklandığını ve kişilere bağlı bir dava olmadığını kaydetti.

Meclis Başkanı Töre de kabulde, Kıbrıs davasının Türkiye için milli bir mesele olduğunu, KKTC ilan edildiği zaman aslında “Kıbrıs meselesi” diye bir meselenin kapanması gerektiğini söyledi.

"ESAS SIKINTI 'SIFIR ASKER SIFIR GARANTİ' MESELESİ"

Mustafa Şentop, ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ı ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanlığı'nda yer alan kabulde Şentop’un KKTC’ye gösterdiği yakınlığın, milletvekili ve TBMM Başkanı olarak KKTC ve Kıbrıs Türk halkının davasına verdiği desteklerin unutulamayacağını kaydederek, ziyaretin Şentop’un kalbinin Kıbrıs Türkü ile olduğunu gösterdiğini ifade etti. Tatar, Kıbrıs sorununun çözülememesindeki esas meselenin, Kıbrıs Rum tarafının "sıfır asker sıfır garanti" ısrarı olduğunu söyledi.

Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş anlaşmalarıyla Türkiye’nin garantör ülke yapıldığını belirterek, Türkiye’nin garantörlük hakkından vazgeçecek söylemlerinin ortaya atılan keyfi iddialar olduğunu, garantörlükten çekilme kararını ancak, Türk Milletinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin verebileceğini kaydetti.

Şentop da konuşmasında, aktif görevde olduğu dönemlerde her zaman Türkiye KKTC arasında ve KKTC’nin uluslararası görünürlüğünü ilerletmek yönünde gayret sarf ettiğini, bu çabaların neticesinde KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olduğunu, bundan sonra da Kıbrıs Türkü'nün geleceği için gayret sarf etmeye devam edeceğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar