KHY'de devletin ortaklığı var mı? Arıklı şirketin sahiplik yapısını açıkladı

6 Mart 2023

Güncelleme: 6 Mart 2023

A
A

Arıklı, 16 Nisan’da ilk seferini yapacağını duyurduğu Kıbrıs Hava Yolları’nın bazı yerli tur operatörlerinin Türkiye’deki Freebird Havayolları ile anlaşarak kurduğu özel bir şirket olduğunu, devletin bu şirkette ortaklığı bulunmadığını söyledi. 

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Kıbrıs Hava Yolları (Fly KHY) ile ilgili Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) bilgi verdi.

Lansmanı 13 Mart’ta terminali yenilenen Ercan Havaalanı’nda yapılacak KHY’nin ilk uçuşunu ise 16 Nisan’da İstanbul’a yapmasının öngörüldüğünü anlatan Arıklı, şirketin Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere üç merkeze haftada toplam 75 uçuş ile başlayacağını ve merkez binasının ise Lefkoşa’da olacağını kaydetti.

"DEVLETİN ORTAKLIĞI BULUNMUYOR"

KHY’nin bazı yerli tur operatörlerinin Türkiye’deki Freebird Havayolları ile anlaşarak kurduğu özel bir şirket olduğunu ve devletin bu şirkette ortaklığı bulunmadığını belirten Arıklı, ne kadar çok firma olursa bilet fiyatlarının o kadar düşeceğini ve bu nedenle de şirketi teşvik ettiklerini söyledi.

“Biz gerekli izinleri verdik, tarifeli olarak başlamak için her şartı yerine getirdiler.” diyen Bakan Arıklı, KHY’nin Freebird Havayolları’nın haklarını kullanacağı ve bu şekilde Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) üyesi olduğunu aktardı.

Arıklı, Mayıs ayında Antalya’ya sefer düzenleyecek başka bir yeni şirketin kurulmasının da gündemde olduğunu sözlerine ekledi.

YERLİ ORTAKLAR HAKKINDA NE BİLİNİYOR?

Bakan Arıklı, kurulan özel şirketin yerli ortakları ile ilgili bilgi vermedi.

Erhan Arıklı'nın dün KHY'ye ilişkin paylaşımda yer verdiği görselde Tursem Turizm'in logosu yer alıyordu. İzmir merkezli Tursem Seyahat Acentesi'nin Girne iştiraki olan Tursem Turizm, 1998 yılından bu yana faaliyette. Şirketin sosyal medya hesaplarında kullanıcıların KHY ilgili sorularına ise 13 Mart’ta yapılacak lansmanı işaret ettiği görüldü.

FREEBIRD HAVAYOLLARI HAKKINDA

2000 yılında kurulan ve 2001 yılında operasyonlarına başlayan Türkiye merkezli Freebird Havayolları, Türkiyeli iş insanları Mekin Gözen ve Mete Bozyiğit'in kurucusu olduğu Gözen Holding'e ait.

Filosunda bulunan 8 adet A320 uçağı ile Avrupa ve Ortadoğu'da operasyonlarına sürdüren şirketin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Freebird Havayolları; 2002 yılında TÜV Rheinland tarafından ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi alan Türkiye'deki ilk havayolu şirketi olurken, 2006 yılında ise IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) tarafından IOSA (IATA Operasyonel Emniyet Denetimi) tescilini alan ilk özel havayolu şirketi oldu.

Şirketin, Malta merkezli, filosunda iki uçağı olan Freebird Airlines Europe adlı bir de iştiraki bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar