Kayıplar için 7 ekip birden çalışıyor

17 Şubat 2024

A
A

Kıbrıs'ın her iki tarafında eş zamanlı toplam 7 kazı ekibi kayıpları bulmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

ZgotmplZ KŞK Arşiv

Haber Merkezi

Kayıp Şahıslar Komitesi’ne (KŞK) bağlı 7 ekip Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum kayıp kişilerin kalıntılarını aramaya devam ediyor.

KŞK'nın Kıbrıslı Rum temsilcisinin ofisi tarafından, KİPE'ye verilen bilgiye göre, bir ekip Lefkoşa'da çalışıyor.

Söz konusu bölgede 2015 yılında toplam 30 kişiye ait kalıntıların bulunduğu iki mezar bulunmuş ve bunlar tespit edilmişti. Var olan üçüncü bir mezara ilişkin bilgi nedeniyle burada çalışmalar yürütülüyor. 1974'ten bu yana bölgenin çok değişmiş olması ve yeni binaların bulunması nedeniyle çalışmalarda zorluklar yaşandığı bildirildi.

KHA'ya verilen bilgiye göre, Atlılar (Aloa) başka bir ekiple çalışmalar devam ediyor. Burada daha önce yapılan kazıda 31 kişiye ait kemikler tespit edilmişti.

Lefkoşa Kızılbaş (Trahona) bölgesinde de çalışmalar devam ederken, bölgede şu ana kadar bir kişiye ait kemikler tespit edildi. Bir kemik parçasının bulunduğu Aralık 2023'ten bu yana Malatya'da da (Palesofos) çalışmalar devam ediyor.

Bir ekip ise Kalavason'da (Kalavasos-Larnaka) kayıp Kıbrıslı Türklere ilişkin bilgilerin bulunduğu iki kuyu üzerinde çalışıyor.

KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ VE KAZILAR

Birleşmiş Milletler’in (BM) himayesinde Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasındaki anlaşmaya göre Nisan 1981 yılında kuruldu. Komitede Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve BM üyesi olacak şekilde üç üye görev yapıyor ve kararlar oybirliği ile alınıyor. Üyeler her iki toplumun Cumhurbaşkanları tarafından atanıyor ve doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı çalışıyor. Komitenin mevcut üyeleri; Kıbrıslı Türk üye Hakkı Müftüzade, Kıbrıslı Rum üye Leonidas Pantelides ve BM üyesi Bruce Koepke’den oluşuyor.

Ayrıca, KŞK ada genelinde kazı yapan ve KŞK Antropoloji Laboratuvarı’nda kalıntılar üzerinde antropolojik ve genetik analizler yapan 60'tan fazla Kıbrıslı arkeolog, antropolog ve genetikçilerden oluşan iki toplumlu adli ekibi istihdam ediyor.

Üzerinde mutabık kalınan 2002 (492 Kıbrıslı Türk ve 1510 Kıbrıslı Rum) kayıp şahıs bulunuyor.

KŞK’nin amacı, 1963’den 1964’e toplumlararası çatışmalar sırasında ve 1974 olayları sırasında kaybolan 2002 kişiyi bulmak, tanımlamak, kimliklendirmek ve ailelerine iade etmek.

2008 yılı itibarıyla başlayan kazı çalışmalarını günümüzde Kuzey’de eş zamanlı toplam 7 kazı ekibi sürdürüyor.

Kazı listesinde hazırda kazılmayı bekleyen 83 konumla birlikte halen analizleri ve çalışmaları devam eden yaklaşık 100 konum bulunuyor.

Kayıp Şahıslar Komitesi verilerine göre, 31 Ocak 2024 itibarıyla kayıp 2002 kişiden 1202'sine ulaşıldı. 800 kişinin akıbeti belirsiz.

Kalıntılarına ulaşılan 1202 kişiden 1044'ü kimliklendirildi. Kalıntısı bulunan 158'inin henüz kimlikleri belli değil.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar