Karma oy neden kalkmıyor? Özersay, CTP'yi sessiz kalmakla suçladı

2 Mayıs 2024

Güncelleme: 2 Mayıs 2024

A
A

Karma oyların kalkması için ivedilik verilen Yasa Önerisi bir yıldır komitede bekliyor. HP Genel Başkanı Kudret Özersay, Meclis'teki tek muhalefet partisi olan CTP'nin bu duruma sesiz kalmasını eleştirdi. Karma oyun kalkmasıyla ne amaçlanıyordu?

ZgotmplZ

Haber Merkezi:  M. İrşad Esen

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Grubu adına UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu'nun sunduğu, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğünün 85. maddesi gereğince 2023 yılının Mayıs ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak halkın bilgisine sunulmuştu. Ancak, öneri, meclisin gündemine gelmesinin ardından Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) tarafından ivediliğe olumlu oy verilerek komiteye gönderilmişti.

Ancak, aradan geçen süre içerisinde ivedilik verilen Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi hala komitede bekliyor.

ÖZERSAY MUHALEFETİ SUÇLADI

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, konunun bir yıl boyunca ilgili komitede hiç görüşülmediğini ve bu durumu eleştirdi. Özersay, bu durumun ciddi bir samimiyetsizlik göstergesi olduğunu belirterek, muhalefeti de eleştirdi. Özellikle, UBP'nin öneri konusundaki samimiyetsizliğini vurguladı.

Yarın bir erken seçim söz konusu olursa muhtemelen Meclis'teki tüm siyasi partiler çıkıp "seçim startı verildi, bu saatten sonra yasayı değiştirmek zor, yetişmez" diyecekler.

Özersay'ın açıklamalarına göre, UBP'nin öneriye ilişkin verdiği ivedilik kararına rağmen, bir yıllık süre zarfında komitede konunun hiç ele alınmadığını belirtti. Bu durumun, UBP'nin samimiyetsizliğini ve mevcut sistemin devamından yana olan siyasi zihniyetin bekçiliğini yaptığını gösterdiğini ifade etti.

SEÇİM VE HALKOYLAMASI (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ NEYİ AMAÇLIYORDU?

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu'nun sunduğu yasa önerisinin genel gerekçesine göre, önerinin amacı, KKTC'deki siyasal partilerin toplum üzerindeki saygınlığını yeniden kazanmak ve demokratik yapının adil, şeffaf ve uygulanabilirliğini artırmaktı. Özellikle, karma seçim sisteminin siyasal partiler sistemi üzerindeki etkilerini azaltmayı hedefliyordu. Bu doğrultuda, yasanın genelinden karma oy verme yönteminin kaldırılması öngörülüyordu.

Yapılan düzenlemelerin, siyasal partilerde demokratik yapının yeniden oluşmasını sağlayacağı ve toplum üzerindeki saygınlığın artırılmasına katkı sağlayacağı belirtiliyordu. Bu gerekçe doğrultusunda hazırlanan yasa önerisi, siyasal süreçte demokratik yapının güçlenmesini ve adil temsilin sağlanmasını amaçlıyordu.

KARMA OY NEDİR?

Seçmen oyunu karışık vermek isterse, oy vereceği ilçelerdeki adayların isim ve soy isimleri karşısındaki kareye işaret koymak suretiyle oyunu karma olarak kullanabilecek. Karma oyda EVET mührü kullanılmıyor.

Karma oyun kullanıldığı her ilçede, oyların en az 2 siyasal parti adayları arasında veya en az 1 siyasal partinin adayları ile bağımsız adaylar arasında kullanılması zorunlu.

Karma oy kullanacak seçmenin; Lefkoşa'da en az 8, en fazla 16; Gazimağusa'da en az 6, en fazla 13; Girne'de en az 5, en fazla 10; Güzelyurt'ta en az 2, en fazla 4; İskele'de en az 2, en fazla 5, Lefke'de en az 1, en fazla 2 adaya oy kullanması gerekiyor.

Karma oyu tercih eden seçmenlerin, her ilçede karma oy kullanması zorunda değil ancak KKTC genelinde en az 24, en fazla 50 aday için oy kullanması şart.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar