Karma evlilikten doğan haklar masaya yatırıldı

29 Nisan 2024

Güncelleme: 29 Nisan 2024

A
A

Kıbrıslı Türklerin ve özellikle karma evlilik çocuklarının "Kıbrıs Cumhuriyeti"ndeki vatandaşlık hakkı konulu bir panel düzenlendi. Panelde konuşmacılar arasında Rum avukatlar ve AB Hukukçusu Avukat Dr. Latif Aran ve Yrd. Doç. Dr. Can Azer yer aldı.

ZgotmplZ

Kıbrıslı Türklerin ve özellikle karma evlilik çocuklarının "Kıbrıs Cumhuriyeti"ndeki vatandaşlık hakkı konulu bir panelde konuşmacı olarak, Avukat Achilleas Demetriades, Prof. Dr. Avukat Nikos Trimikliniotis ve AB Hukukçusu Avukat Dr. Latif Aran’ın yanı sıra Kimliksizler Derneği temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Can Azer yer aldı.

Panel, "İnsan Hakları Bağlamında Kıbrıslı Türklerin Yurttaşlık Hakkı" başlığı altında 27 Nisan Cumartesi günü Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası'nda (KTAMS) gerçekleşti.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Niyazi Kızılyürek, paneli yönetirken aynı zamanda çevirmenlik görevini de üstlendi.

Panelde konuşmacılar arasında Avukat Achilleas Demetriades, Prof. Dr. Avukat Nikos Trimikliniotis, AB Hukukçusu Avukat Dr. Latif Aran ve Kimliksizler Derneği temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Can Azer yer aldı.

Avukat Achilleas Demetriades, Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşlığının Kıbrıslı bir ebeveynden doğan her çocuğun Anayasal hakkı olduğunu vurgulayarak karma evlilik mağdurlarının hukuki yolları denemesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Nikos Trimikliniotis, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin her Kıbrıslıya yurttaşlık hakkını tanıma ve hayata geçirme yükümlülüğü olduğunu ifade ederek temel bir insan hakkının ihlal edildiğini söyledi.

Kimliksizler Derneği temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Can Azer, hukuki yolların zorlanması gerektiğini ancak sorunun sadece hukukla çözülemeyeceğini belirterek Güney Kıbrıs'ta yaptıkları eylemlerin ve resmi görüşmelerin önemine değindi.

Avrupa Birliği Hukukçusu Dr. Latif Aran, yurttaşlık mağduriyetinin Avrupa Adalet Divanı'na taşınabileceğini aktardı.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, karma evliliklerden doğan Kıbrıslı Türklere yurttaşlık verilmemesinin Kıbrıs Anayasası ve Avrupa Birliği temel ilkelerine aykırı olduğunu belirtti ve meseleyi bir insan hakkı ihlali olarak gördüklerini ifade etti.

Katılımcıların soru ve yorumlarıyla panel sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar