Kanada'dan tekeli kırmak için yabancı süpermarket hamlesi: Türkiye'den BİM listede

21 Nisan 2024

A
A

Kanada hükümetinin, ülkede rekabeti artırmak ve vatandaşlara daha fazla seçenek sunmak amacıyla yabancı market işletmecilerini aradığı belirtiliyor. Aranan zincir marketler arasında Türkiye'den Bim Birleşik Mağazalar şirketinin de bulunuyor.

ZgotmplZ

Türkiye bu hafta sonu fahiş fiyatlar nedeniyle restoran ve kafelere yönelik boykot hareketine sahne olurken, Kanada süpermarket alanında rekabeti artırmak için yabancı şirket arayışına girdi.

Bu, Kanada'nın perakende sektöründe çeşitliliği artırmaya ve rekabeti teşvik etmeye yönelik bir adım olarak görülebilir.

Ekonomi ağırlıklı yayınlarıyla öne çıkan ABD merkezli The Wall Street Journal’ın (Journal) haberine göre; bir bilgi edinme başvurusu, federal yönetimin Kanada'ya gelip üç büyüklerle olarak bilinen Loblaw Companies LimitedMetro Inc. ve Sobeys Inc. ile rekabet edebilecek bir düzine potansiyel aday şirketin listesini inceledi.

Mevcut listede 12 süpermarket zincirini içeriyor ve 470 indirimli market işleten ABD’li Holdings dışında bunların çoğunluğu Avrupa merkezli. Kanada hükümetinin ilgisini çeken diğer market zincirleri AlmanyaTürkiyeİspanyaPortekizNorveç ve Hollanda'da bulunuyor.

Journal’ın yayınladığı süpermarket zincirlerinin listesi şöyle:

  • Fransa'dan: Les Mousquetaires
  • Almanya'dan: Aldi, Lidl, Edeka Group ve Rewe Group
  • Hollanda'dan: X5 Perakende Grubu
  • Norveç'ten: Reitangruppen
  • Portekiz'den: Jerónimo Martins
  • İspanya'dan: Distribuidora Internacional de Alimentación ve Mercadona
  • Türkiye'den: BIM Birleşik Dergiler
  • ABD’den: Holding

Bim, Türkiye merkezli bir perakende zinciri olup, düşük maliyetli ürünlerle tanınıyor. 

PİYASA BOZUCU MARKETLER

Kanada Sanayi Bakanı François-Philippe Champagne, geçen sonbaharda ülkenin üç büyük marketini gıda enflasyonunun nedenlerini açıklamamakla eleştirdikten sonra araştırmayı başlattı.

Rotman School of Management'ta pazarlama profesörü olan David SobermanCityNews yayın kuruluşuna yaptığı açıklamada, listeyi onayladığını ve adı geçen şirketlerin çoğunun piyasa bozucu olarak bilindiğini söyledi.

Soberman, "Kanada pazarına ciddi indirimler yapan marketleri sokabilirseniz, bu geleneksel süpermarketler üzerinde Kanadalılara daha iyi fiyatlar sunmaları için gerçek bir baskı yaratacaktır" dedi.

TÜRKİYE DAHİL PEK ÇOK ÜLKE ETKİLENDİ

Yabancı oyuncuları Kanada'ya çekmek için, eğer varsa, ne gibi mali teşvikler gerekeceği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

Türkiye dahil diğer pek çok ülkede olduğu gibi Kanada'da da tedarik zincirindeki aksamalar, tarımı etkileyen hava olayları ve tüketici talebindeki değişimler gibi çeşitli unsurlar nedeniyle market fiyatlarında dalgalanmalar yaşandı.

Kanada'da market enflasyonu Mart ayında yavaşlamaya devam etse de bir önceki yıla kıyasla yüzde 1,9 arttı. Bu oran Şubat ayındaki yüzde 2,4'lük yıllık orandan daha düşük ve 2022 sonu ve 2023 başında yüzde 11,4 ile zirve yapan market enflasyonundan çok uzak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar