Japonya'da kadınlara çıplak festivale katılma izni

25 Ocak 2024

Güncelleme: 26 Ocak 2024

A
A

Japonya'da her yıl düzenlenen "hadaka matsuri" veya "çıplak festival", erkeklerin neredeyse tamamen kıyafetsiz olarak kötü ruhları uzaklaştırmak amacıyla katıldığı etkinliğe kadınların da katılmasına izin verildi.

ZgotmplZ

Japonya'da her yıl düzenlenen "hadaka matsuri" veya "çıplak festival", yaklaşık 1.250 yıl önce başladı ve bu süre zarfında kadınlara katılım yasaktı.

Erkeklerin neredeyse tamamen kıyafetsiz olarak kötü ruhları uzaklaştırmak amacıyla katıldığı etkinliğe kadınların da katılmasına izin verildi.

Ancak bu yılın festivalinde, 22 Şubat'ta düzenlenecek olan etkinlikte, 40 kişilik bir kadın grubunun katılmasına izin verilecek.

Kadınlar, bazı düzenlemelerle tamamen giyinik bir şekilde bambu otundan ritüel sunular yapacaklar, ancak belirli bir doruk noktası olan "momiai" bölümüne katılmayacaklar.

Festival, geleneksel kıyafetler giyen erkeklerin birbirleriyle çarpışarak kötü şansları aktarmaya çalışıyor.

Bu tür festivallerde kadınlara yönelik yasakların kaldırılması, Japonya'daki geleneksel etkinliklerin cinsiyet eşitliği açısından gördüğü değişikliklere bir örnek oluşturuyor.

ORGANİZATÖRLER BASKI ALTINDA

Japonya'nın sayısız festivalinin organizatörleri, kırsal nüfusun azalmasının geleneksel olarak erkeklerin egemen olduğu etkinliklerin sonunu getirebileceği endişesiyle, bu festivalleri tüm katılımcılara açmaya başladı.

Bu ay, Shiga vilayetindeki Katsube ateş festivaline 800 yıllık tarihinde ilk kez kadınlar da katıldı.

Ancak Oshu kasabasında düzenlenen Somin-sai'nin organizatörleri geçtiğimiz ay etkinliğin bu yıl son kez düzenleneceğini duyurdu. Bin yıllık festivale ev sahipliği yapan tapınağın baş rahibi Daigo Fujinami, bu kararın birçok yerli erkeğin yaşının ilerlemesi ve etkinliği denetleyecek insan eksikliği nedeniyle alındığını söyledi.

Fujinami, festivalin kasaba dışında yaşayan insanlara açılması yönündeki önerileri reddederek bunun yerel halk tarafından nesiller boyu aktarılan "temel ritüellere" uygun olmayacağını söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar