İYİ Parti'de genel başkanlık yarışı hızlandı

8 Nisan 2024

A
A

Meral Akşener'in aday olmayacağı 27 Nisan’da olağanüstü kurultaya gidecek İYİ Parti’de, Günay Kodaz, Tolga Akalın, Koray Aydın ve Müsavat Dervişoğlu adaylığını duyurdu.

ZgotmplZ

İYİ Parti, genel seçimlerden sonra yerel seçimlerde de umduğunu bulamadı.

Yüzde 3,77'lik oy oranında kalan İYİ Parti'den geçtiğimiz hafta yapılan duyuruyla 27 Nisan'da Olağanüstü Kurultay'a gidileceği açıklandı. 

Bugün ise İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, kurultayda aday olmayacağını açıkladı.

Açıklama sonrası, İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu ve ardından İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Koray Aydın genel başkanlığa aday olacaklarını duyurdu.

İYİ Parti Göç Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın da aday olacağını açıklamıştı.

Akşener, X hesabından paylaştığı yazılı açıklamada, "2028’e giden yolda rotamızı belirleyeceğimiz seçimli olağanüstü kurultayımızda Genel Başkanlığa aday olmayacağımı ilan ediyorum" ifadelerini kullandı.

Dervişoğlu, Akşener'in kararını saygıyla karşıladığını belirterek, "Böylesine kritik bir eşikte gelişmelere kayıtsız kalabilmem ve tarihin üzerime yüklediği sorumluluktan uzak durabilmem mümkün değildir" diyerek aday olacağını açıkladı.

Aydın ise, "Kurucu Teşkilat Başkanı olduğum ve bir evlat gibi büyüttüğümüz İYİ Parti'mizi yeniden ayağa kaldırmak, Türkiye'ye yeniden umut olmasını sağlamak ve partimiz için emek veren bütün dava arkadaşlarımızı birlik, bütünlük ve kardeşlik hukukuyla bir araya getirmek amacıyla kutlu bir yola çıkmış bulunuyoruz" dedi.

Açıklamaların ardından, yerel seçimde İYİ Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak gösterilen İzmir Milletvekili Ümit Özlale partiden istifa ettiğini duyurdu.

Özlale, "Geldiğimiz noktada partimizin ilk günlerdeki heyecanının kalmadığını, makul çözümler sunmanın mümkün olmadığını ve siyaset üretmenin imkansız olduğunu üzülerek görüyorum" ifadelerini kullandı.

''ÖDEDİĞİMİZ VE ÖDEDİĞİM BEDELE RAZIYIM''

Akşener liderliğindeki İYİ Parti, Pazar günü yapılan yerel seçimlerde Türkiye genelinde yüzde 3,77'lik oy oranıyla altıncı parti olmuştu.

Açıklamasında İYİ Parti'nin yerel seçimlere "hür ve müstakil" girme kararına değinen Akşener, "Bu kararı almamızdaki gayemiz partimizi Türkiye’de gittikçe yerleşik hale gelen siyasi kutupların yörüngesinden çıkartmaktı" dedi ve şöyle devam etti:

"Potansiyel olarak alabileceğimiz menfi seçim sonucu riskinin, velhasıl yine bir bedel ödeme gerekliliğinin doğabileceğinin de pek tabii farkındaydım. Bu nedenle de süreç boyunca sonuçların sorumluğunun şahsıma ait olduğunu her fırsatta vurguladım."

"Ben şahsen seçim sonuçları kapsamında ödediğimiz ve ödediğim bedele razıyım" diyen Akşener şöyle devam etti:

"Geldiğimiz noktada İYİ Parti olarak ismimiz, bugünü kazanmak uğruna yarınları tehlikeye atan kirli pazarlıklarla anılmıyorsa, ben bu bedele razıyım."

Akşener, yerel seçim yenilgisinin ardından geçen hafta seçimli olağanüstü kurultay kararını açıklamıştı.

İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Buğra Kavuncu, partideki Teşkilatı Başkanlığı görevinden istifa etmiş, Yerel Yönetimler Başkanı Burak Akburak da görevini bıraktığını duyurmuştu.

KURULUŞUNDAN BUGÜNE İYİ PARTİ

İYİ Parti 2017'de kuruldu. 2018'de ilk kez seçimlere katıldı. Millet İttifakı çatısı altında girdiği genel seçimde yüzde 9,96 oyla 43 milletvekili çıkardı.

Parti lideri Meral Akşener ise cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların yüzde 7,29'unu aldı.

Akşener, genel başkanlık görevinden istifa etti ve yeniden aday olmayacağını açıkladı.

Partililerden gelen destek sonrası kararını geri alan 12 Ağustos 2018'de yapılan İYİ Parti 2. Olağanüstü Kurultayı'nda yeniden Genel Başkanı seçildi.

20 Eylül 2020'de yeniden göreve seçilen Akşener, 2019'da yapılan yerel seçimlerde yine Millet İttifakı'ndaydı. İl Genel Meclisi seçimlerinde yüzde 8,12 oy alan İYİ Parti hiçbir ilde belediye başkanlığı kazanamadı ancak birçok büyükşehirde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adaylarının zaferinde önemli rol oynadı.

İYİ Parti geçen yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi 3 Mart'ta Millet İttifakı'ndan ayrıldı, 6 Mart'ta ittifaka geri döndü. Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayan İYİ Parti, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek verdi. İYİ Parti genel seçimde ise yüzde 9,69 oyla yine 43 milletvekili çıkardı.

İYİ Parti geçen yılki seçimler sonrası Millet İttifakı'ndan ayrıldı yerel seçimlere "hür ve müstakil" olarak tüm seçim bölgelerinde kendi adaylarıyla girme kararı aldı.

Partinin oyu dün yapılan yerel seçimlerde yüzde 3,77'ye geriledi. İYİ Parti 81 ilde sadece Nevşehir'de yerel seçimi kazanabildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar