İsrail, İran'ı vurdu: Neler biliniyor?

19 Nisan 2024

Güncelleme: 19 Nisan 2024

A
A

Amerikan medyası, ABD'li yetkililere dayandırarak geçtiği haberlerde, İsrail'in İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini bildirdi. İran basını ise İsfahan’daki patlamaları "3 mini İHA" ile açıkladı.

ZgotmplZ

Amerikan medyası, ABD'li yetkililere dayandırarak geçtiği haberlerde, İsrail'in İran topraklarına yönelik bir saldırı düzenlediğini bildirdi.

İlk olarak Amerikan ABC News kanalının ABD'li bir yetkiliye dayandırarak verdiği İsrail'in İran'a yönelik saldırı haberi, daha sonra CBS News ve CNN tarafından da takipçilerine aktarıldı.

Adı açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırılan haberlere göre İsrail, yerel saatle cuma sabahı erken saatlerde İran'a yönelik bir karşı saldırı düzenledi.

ABC News, İsrail'in aynı zamanda Suriye ve Irak'ta da bazı bölgeleri vurduğu yönündeki iddiaların doğrulanmadığını kaydetti.

CNN'e konuşan ABD'li yetkili ise Biden yönetiminin İsrail'in "İran'a yönelik bu karşı saldırısına yeşil ışık yakmadığını" ve ABD'nin bölgede kapsamlı bir çatışma istemediğini vurguladı.

İSRAİL, ABD'YE SALDIRIDAN ÖNCE HABER VERMİŞ

Yetkili, İsrail'in saldırıdan önce, "İran'a yönelik sınırlı bir karşı saldırı düzenleyeceğini" perşembe günü haber verdiğini ve ABD'nin bu saldırıyı "desteklemediğini" kaydetti.

Ayrıca yetkili, söz konusu saldırıda vurulan bölgenin nükleer bir tesis olmadığını da sözlerine ekledi.

İran, cumartesi gecesi ilk kez doğrudan kendi topraklarından İsrail'e yönelik saldırılar gerçekleştirmişti.

RESMİ DOĞRULAMA YOK

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon ise söz konusu saldırıyı henüz resmi olarak doğrulamadı.

İSRAİL ORDUSU İRAN'DAKİ SALDIRIYA İLİŞKİN YORUM YAPMAKTAN KAÇINDI

İsrail ordusu, İran'ın İsfahan eyaleti yakınlarında yaşanan patlamalara ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.

İsrail ordu sözcülüğü, AA muhabirinin İran'daki patlamalara ilişkin sorusu üzerine, "henüz bu konuda yorum yapmadıkları" yanıtını verdi.

Sözcülük, halka yapılan güvenlik talimatlarında henüz değişiklik yapılmadığını aktardı.

İRAN BASINI İSFAHAN’DAKİ PATLAMALARI "3 MİNİ İHA" İLE AÇIKLADI

İran basını, ilk geçtiği haberlerde, İran Hava Kuvvetleri Üssü'ne ev sahipliği yapan İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda patlama seslerinin geldiğini duyurdu.

Devlet televizyonunun haberinde, "Haber kaynakları, İsfahan eyaletinde nispeten şiddetli patlama sesi duyulduğunu bildiriyor. Bu sesin kaynağının ne olduğu henüz açıklanmadı." ifadelerine yer verildi.

Yarı resmi Fars Haber Ajansı da yerel kaynaklara dayandırarak, İsfahan'ın kuzeydoğusundaki Kehcavaristan şehrinde bir patlamanın duyulduğunu bildirdi.

Bu seslerin nedeninin henüz bilinmediğini belirten Fars, Kehcavaristan şehrinin, İsfahan Havalimanı'nın ve Ordu Hava Kuvvetleri'nin 8'inci Üssü'nün yakınında yer aldığını aktardı.

İran devlet televizyonu, daha sonra patlamaların, hava savunma sistemlerinin İHA'ları hedef almasının sonucu gerçekleştiğini,  İsfahan’da çok sayıda insansız hava aracının hava savunma sistemi tarafından vurulduğu duyururken, İsfahan’daki nükleer tesislerin “tamamıyla güvende” olduğunu bildirdi.

Yarı resmi Mehr Haber Ajansı ise yerel saatle 04.00 dolaylarında İsfahan 8'inci Ana Jet Üssü civarında 3 mini İHA'nın alçak irtifa hava savunma sistemlerince etkisiz hale getirildiğini aktardı.

İran resmi ajansı IRNA da haberinde, ülkenin bir çok yerinde hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini, Tebriz’in kuzey batı bölgesinde hava savunma sisteminin şüpheli bir hedefi tespiti sonucu ateşlendiğini duyurdu.

UÇUŞLAR 2 SAAT KADAR DURDU

İsfahan eyaletinde meydana gelen patlamalar nedeniyle İran'ın büyük bölümünde uçuşlar askıya alınmıştı.

İran devlet haber ajansı IRNA, iki saatin ardından Tahran'daki İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda uçuşların yeniden başladığını bildirdi.


NE OLMUŞTU?
  • 1 Nisan'da İsrail, İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluğunu hedef alan bir saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırıda üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü.
  • İran ise 13 Nisan Cumartesi günü ilk kez İsrail'i hedef aldığı bir saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırıda 300'den fazla insansız hava aracı (İHA) ve füze ateşlendi. Bunların neredeyse tamamı İsrail hava savunma sistemleri tarafından, müttefikleri yardımıyla da imha edildi.
  • Bunun ardından İsrail, İran'a bu saldırısı karşısında cevap vereceğini söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar