İsrail, Gazze'nin Refah kentine saldırdı

6 Mayıs 2024

Güncelleme: 7 Mayıs 2024

A
A

Hamas, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini kabul etti. İsrail ise Gazze'nin Refah kentine saldırmaya başladı. ABD haftalık ateşkes istediklerini açıkladı.

ZgotmplZ

Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e yönelik düzenlediği Aksa Tufanı baskınının ardından Gazze'de adeta soykırım ve yıkım uygulayan İsrail yönetimi, Hamas'ın elindeki rehineleri kurtarma ve Hamas'ı yok etme bahanesiyle 30 binden fazla Filistinliyi öldürdü.

İSRAİL REFAH'A SALDIRDI

İsrail, Hamas'ın Gazze'de ateşkes teklifini kabul etmesine rağmen Refah operasyonuna başladı. İsrail ordusu ateşkes teklifini incelediğini duyurmuştu, ancak buna rağmen Refah'ın doğusundaki Hamas hedeflerini vurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkenin savaş kabinesinin Refah operasyonuna devam etme kararı aldığını belirtti.

Bunun amacının rehineleri serbest bırakması için Hamas üzerindeki baskının sürdürülmesi olduğunu söyledi.

Ateşkes teklifinin İsrail'in taleplerini karşılamadığını ve koşulları tartışmak üzere bir delegasyonun gönderileceğini ekledi.

HAMAS, ATEŞKESİ KABUL ETTİ

 Heniyye, Katar ve Mısır'a Gazze Şeridi'ndeki ateşkes anlaşması için sundukları önerileri kabul ettiğini iletti.

Açıklamada, Heniye'nin Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile telefon görüşmesi yaptığını ve kendilerine ateşkes anlaşması ile ilgili sundukları önerileri Hamas Hareketi'nin onayladığını duyurdu.

Açıklamada, sunulan teklif ve önerilerin içeriği hakkında bilgi paylaşılmadı.

Reuters haber ajansı ise bir İsrail yetkilisinin "Hamas'ın Mısır tarafından yumaşatılmış bir ateşkesi kabul ettiğini, ancak İsrail cephesinde bu teklifin kabul edilemeyeceği" açıklamasını haberleştirdi.

Reuters aynı zamanda Hamas'ın kabul ettiği ateşkes anlaşmasında Gazze'nin yeniden inşasının, yerinden edilenlerin evine dönmesinin ve mahkum takasının yer aldığını belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, "Bizim telkinlerimizle Hamas'ın ateşkesi kabul ettiğini açıklamasından memnuniyet duyduk. Şimdi aynı adım İsrail tarafından da atılmalıdır" yorumunda bulundu.

Hamas'ın açıklaması öncesinde İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine bir saldırı planlandığını duyurmuş, Filistinli sivillere kentin doğusundaki bazı bölgeleri terk etmeleri emrini vermişti.

ABD: 6 HAFTALIK ATEŞKES TALEP EDİYORUZ

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Gazze'ye insani yardımların artmasını talep ediyoruz. Taraflar arasında 6 haftalık ateşkes istiyoruz" denildi.

REFAH OPERASYONU KAYGILARA YOL AÇTI

İsrail'in batılı müttefikleri ve sınır komşusu Mısır, 1,4 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah'ta çok sayıda sivil can kaybı olacağı gerekçesiyle kara harekatı konusunda endişelerini dile getirmişti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) sözcüsü James Elder, İsrail'in tahliye emri için "Korktuğumuz başımıza geldi" ifadesini kullanmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar