İspanya'da sol hükümet kuruldu: Öncelik Filistin devletinin tanınması...

16 Kasım 2023

Güncelleme: 17 Kasım 2023

A
A

İspanya'da Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) - Sumar koalisyon hükümeti güven oyu aldı. Başbakan Pedro Sanchez, Filistin devletinin tanınması için çalışacağını açıklamıştı. BM'ye üye olamayan Filistin'i yüzün üzerinde devlet tanıyor.

ZgotmplZ

İspanya'da Başbakan Pedro Sanchez liderliğindeki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) - Sumar koalisyon hükümeti, Temsilciler Meclisi'nde yapılan güven oylamasında 179 evet oyu alarak kazandı.

Ayrılıkçı Bask ve Katalan partilerin de desteğini alan hükümet, 171 hayır oyuna karşı zafer elde etti. Başbakan Sanchez'in yarın İspanya Kralı VI. Felipe'nin huzurunda yemin etmesi bekleniyor.

Oylama sonucunda, PSOE'nin önceki hükümetini devam ettirmesi planlanıyor. Ancak, af tasarısına karşı çıkan ve bu konuda endişeleri bulunan bazı kişiler ve gruplar, geçtiğimiz haftalarda Madrid ve diğer şehirlerde protesto gösterileri düzenlemişlerdi.

Ayrıca Başbakan Sanchez, yeni hükümetin önceliğinin Filistin devletinin tanınması için çalışmak olacağını ifade etmişti.

Filistin'in 193 üyeli kuruluşa tam üye olabilmesi için önce BM Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) tavsiye kararı, sonra da BM Genel Kurulu'ndan onay alması gerekiyor ama BMGK'nin daimi üyelerinden ABD'nin veto tehdidi engel oluşturuyor. BM Genel Kurulu'nda 2012'de yapılan oylamayla Filistin'in "gözlemci kuruluş" olan statüsü "üye olmayan gözlemci devlet" haline gelmişti. 138 ülkenin lehte, 9'unun karşıt oy kullandığı ve 41 devletin çekimser kaldığı oylama sonunda Filistin, 100'den fazla uluslararası anlaşmaya taraf olma hakkı kazandı.

 

Filistin Devleti'nin uluslararası tanınması, 1988'de Filistin bağımsızlık bildirisinin yayımlanmasından sonra 127 Birleşmiş Milletler üyesi ülke Filistin Devleti'nin bağımsızlığını tanıdı. 3 Ağustos 2018 tarihinden itibaren 193 Birleşmiş Milletler üyesi devletten, 137 (% 65.8) tanesi Filistin Devletini tanıdı. Bunların toplam nüfusu 5,2 milyar insanın içinde dünya nüfusunun yüzde 75'ine eşit. Tanınma olayından sonra karşılıklı büyükelçilik ve konsolosluk atamaları gerçekleşti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar