İspanya, İrlanda ve Norveç, Filistin'i 1967 sınırlarıyla resmen tanıdı

28 Mayıs 2024

Güncelleme: 31 Mayıs 2024

A
A

İspanya, Norveç ve İrlanda, Filistin devletini 1967 sınırlarıyla resmen tanınması kararını onayladı. Karara sert tepki gösteren İsrail, ''Yahudilere karşı soykırım ve savaş suçlarının teşvik edilmesinde suç ortağı olmakla'' suçladı.

ZgotmplZ

İspanya, Norveç ve İrlanda Filistin devletini 1967 sınırlarıyla resmi olarak tanınması kararını onayladı.

İspanya Başbakanı Sanchez, Filistin Devleti'nin tanınmasının uygulanabilir olması gerektiğini belirtti ve Gazze ile Batı Şeria'nın aynı Filistin yönetimi altında birleşmesi gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olmasının önemine dikkat çekti.

İsrail yönetimi, bu diplomatik adımı eleştirdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, İspanya'nın kararına sert tepki göstererek, Pedro Sanchez hükümetini "Yahudilere karşı soykırım ve savaş suçlarının teşvik edilmesinde suç ortağı olmakla" suçladı.

İSPANYA: BARIŞ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ATTIK

İspanya'da sol koalisyon hükümeti, Bakanlar Kurulu toplantısında Filistin devletinin resmi olarak tanınması kararını onayladı.

İspanya'nın Ukrayna'da olduğu gibi Filistin'de de ''uluslararası insan haklarına saygı ve uluslararası hukuka uygunluğu'' savunduğunu kaydeden İspanya Başbakanı Sanchez, ülkesinin her zaman BM İnsan Hakları Sözleşmesi'ni savunacağının altını çizdi.

Sanchez "Filistin Devleti'nin tanınması sadece, Filistin halkının meşru talebi olan tarihi bir adaletin yerine getirilmesi değildir, aynı zamanda hepimizin istediği barışın sağlanması için de bir adımdır." şeklinde konuşan Sanchez, "Bu, barış geleceğinin sağlanması, Filistin devletinin İsrail devleti ile birlikte barış ve güven içinde yaşaması için hepimizin tek olasılık olarak gördüğü yolda ilerlemektir." dedi.

Filistin'in uluslararası toplum tarafından tanınmasının önemine değinen Sanchez, şunları söyledi:

"Geçmişte de söylediğimiz gibi bu karar kimseye karşı değildir, özellikle de İsrail'e karşı değildir. İsrail halkı dost bir halktır ve saygı duyuyoruz. Onlarla en iyi ilişkileri kurmak istiyoruz. Bu karar, aynı zamanda, iki devletli çözüme karşı olan Hamas'a da tam olarak karşıdır. İspanya ilk andan itibaren tüm kararlılığıyla 7 Ekim'deki Hamas'ın saldırılarını kınamıştır. Bu bizim terörizmle mücadeledeki vaadimizin de bir göstergesidir."

İRLANDA: DUBLİN VE RAMALLAH ARASINDA DİPLOMATİK İLİŞKİLER KURULACAK

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, ülkesinin Filistin devletini resmen tanıdığını duyurarak, "Filistin'in tanınması bir sürecin sonu değil, başlangıcıdır. Barış arayışına ve Filistin devletinin inşasına destek vermeye derinden bağlıyız" ifadesini kullandı.

İrlanda, Filistin'e bir büyükelçi atayacaklarını açıkladı. Hükümet, "Dublin ve Ramallah arasındaki tüm diplomatik ilişkiler kurulacak" açıklamasını yaptı.

NORVEÇ: 30 YILDIR FİLİSTİN DEVLETİNİN EN GÜÇLÜ SAVUNUCULARINDAN BİRİYİZ

Daha önce İrlanda ve İspanya ile birlikte Filistin'i tanıyacağını belirten Norveç de resmen Filistin devletini tanıdı.

Norveç Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, ülkesinin Filistin devletini resmen tanıdığı bu "özel günü" Norveç-Filistin ilişkileri açısından bir dönüm noktası olarak niteledi.

İki devletli çözüm konusunda İsrail’in "yapıcı taahhütte" bulunmamasını eleştiren Eide, ülkesinin "30 yılı aşkın süredir Filistin devletinin en güçlü savunucularından biri" olduğunu vurguladı.

Eide, Filistin devletini tanıdıklarını gösteren belgeleri 26 Mayıs'ta Brüksel'de Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa'ya teslim etti.

144 ÜLKE TANIYOR

İspanya ve İrlanda, 27 üyeli Avrupa Birliği'nde Filistin devletini tanıyan en büyük ve siyasi açıdan en etkili ülkeler oldu.

Üç Avrupa ülkesinden ilk açıklama bir hafta önce Norveç'ten gelmişti. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, iki devletli çözümün İsrail'in de çıkarına olduğunu belirterek tanıma kararının bunu mümkün kılabileceğini belirtmişti.

Norveç'in Filistin'in yanı sıra İsrail ile yakın ilişkileri bulunuyor. Avrupa Birliği üyesi olmayan Norveç uzun yıllardır bağımsız Filistin devleti fikrini destekliyor.

Oslo, Dublin ve Madrid yönetimleri, İsrail'in uluslararası kamuoyunun itirazlarına rağmen Refah'a başlattığı kara operasyonu sonrası Filistin'i tanıyacaklarını ilan etmişlerdi.

Gazze savaşından önce ABD ve birçok Avrupalı devlet, Filistin'i tanımak için İsrail'le bir barış anlaşmasını şart koşuyordu.

Halihazırda Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 193 ülkeden 144'ü Filistin devletini tanıyor.

İsveç, 2014 yılında Filistin'i devlet olarak tanıyan ilk AB üyesi olmuştu. İsveç'in ardından Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti Macaristan, Polonya ve Romanya da Filistin'i devlet olarak tanımıştı.

Kısa sürede AB içinden yeni devletlerin benzer yönde adım atması bekleniyor.

 İspanya, İrlanda ve Norveç ilk olarak 22 Mayıs’ta yaptıkları açıklamada Filistin Devleti’ni bugün tanıyacaklarını açıklamasını yapmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar