İsias davası kritik aşamada: 3 Ocak'ta yargılama başlıyor...

5 Aralık 2023

Güncelleme: 6 Aralık 2023

A
A

35'i Kıbrıslı 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Oteli'yle ilgili ilk yargılama 3 Ocak 2024 tarihinde başlıyor. İddianamede 5'i tutuklu 11 sanık hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası isteniyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Adıyaman'da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan, 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Oteli'ne ilişkin 5'i tutuklu 11 sanık hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istenen iddianame, Adıyaman 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Sanıkların yargılanmasına 3 Ocak 2024 tarihinde başlayacak.

Otelde hayatını kaybeden Kıbrıslı Türk sporcuların yakınları, deprem suçlularının, taksir değil, olası kast ile yargılanması için mücadele başlatmış ve eylem düzenlemişti.

İDDİANAMEDEN... 

17 Kasım'da hazırlanan iddianamede, sanıkların kusurlu olduğuna ilişkin Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen bilirkişi raporuna yer verilmişti.

Raporda, dosya kapsamında kolon ve kirişlerin etriye aralıkları, kanca özellikleri, bindirme boyları, ankraj ve kenetleme boylarıyla ilgili eksikliklerin bulunduğu, donatı detayı eksikliklerinin binanın yıkılma nedenlerinden biri olabileceği, beton basınç dayanımlarının TS EN 13791 standardındaki değerlendirme kriterlerine göre gerekli şartları sağlamadığının tespit edildiği belirtilmişti.

Sanıkların, binanın yapım tarihinde geçerli olan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik esaslarına yeterince uymadıkları ifade edilen iddianamede, dönem itibarıyla bilim ve fennin gerektirdiği teknik şartlara aykırı davranarak binanın yıkılmasında kusurlarının bulunduğu kaydedilmişti.

TEPKİYE NEDEN OLMUŞTU

İddianamede istenilen hapis cezası ve kusur türü olarak ''olası kasıt'' yerine ''bilinçli taksir'' olarak yer alması tepkiye neden oldu.

İddianameye ilişkin yazılı bir açıklama yapan kayıp yakınlarının kurduğu Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, işlenen fiillerdeki kusur derecesinin "olası kast" olduğunu ortaya koymasına rağmen savcılığın kusur türünü ''bilinçli taksir'' olarak takdir ettiğini, "Hak mücadelemizde mahkemenin adil bir sonuca ulaşacağına güvenmek istiyoruz. Deprem suçlarının sanıkları olası kast ile yargılanmalıdır!" talebinde bulundu.

Dernek, ''Yargılama sonucunda bilinçli taksirle en fazla alınacak ceza her bir sanığa 72 can için toplam 22,5 yıl iken; sanıkların olası kasttan ceza almaları halinde her bir canımız için verilen ceza çarpılarak hesaplanacağını'' belirti.

 

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Adıyaman’daki İsias Oteli’nde 39 kişilik Gazimağusa Türk Maarif Koleji Yıldız Kız ve Erkek Voleybol kafilelerinden, 3 veli ve 1 öğretmen kendi imkanlarıyla enkazdan sağ kurtulurken, 26 öğrenci, 4 öğretmen ve 5 veli olmak üzere 35 Kıbrıslı hayatını kaybetti. Ayrıca otelde, tur rehberi olan 37 kişi de yaşamını yitirdi. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar