İngiltere'deki Rum propagandası Kıbrıslı Türklere takıldı

22 Mart 2024

A
A

İngiltere'de düzenlenen "insan hakları" konulu Rum tezlerini işleyen tek sesli konferansa katılan Kıbrıslı Türkler, gerçekleri salondakilerin yüzlerine haykırdı, Kıbrıs'ta insan haklarının 1974 yılında başlamadığını vurguladı.

ZgotmplZ
(Soldan sağa) Britanya Kıbrıslı Türkler Derneği Başkanı Kenan Yaman, Başkan Yardımcısı Nejla Clements ve bir önceki başkan Ersu Ekrem.

Barnet Belediyesi, 18 Mart günü "Kardeş Belediye" ilan ettiği sözde Omorfo (Güzelyurt) Belediyesi ve Middlesex Üniversitesi ile birlikte bir konferans düzenledi. Kıbrıslı Türklerin yer almadığı konferansın konusu ise "insan hakları" olarak duyuruldu.

Hendon Town Hall'da, profesör Elvira Domiruguez-Redando'nun başkanlık yaptığı konferansta, Kıbrıs Rum Cumhuriyeti sözde Londra Büyükelçisi Andreas S. Kakouris ve sözde Güzelyurt Belediye Başkanı Victor Hadjiavraam adına bir konuşma yapıldı. Diğer konuşmacılar ise Dr. Alice Donald, Ms. Aphrodite Yiasemi ve Profesör William Schabas oldu.

Tek sesli bu konferansa Britanya Kıbrıslı Türkler Derneği (BTCA) Başkanı Kenan Yaman, BTCA ve Embargolular Derneği'nden Başkan Yardımcısı Nejla Clements ve BTCA eski Başkanı Ersu Ekrem de katıldı. 

Konferansta beklendiği gibi sadece Kıbrıslı Rumların 1974 sonrası ile ilgili insan hakları konusu ele alındı.

"KIBRIS' TA İNSAN HAKLARI 1974'TE BAŞLAMAZ"

Soru cevap bölümüne geçildiğinde BTCA eski Başkanı Ersu Ekrem söz alarak, on dakika boyunca Kıbrıs'taki tarihi gerçekleri anlattı, konferansa katılan yabancıların ve hatta bazı Rumların bile bilmediği gerçekleri ortaya koydu. Ekrem, Kıbrıs'ta insan hakları konuşulacaksa bunun sadece 1974 yılından başlayarak ele alınamayacağını vurguladı.

"ANLAŞMA MI İSTİYORSUNUZ, KIBRIS'IN TAMAMINI MI?"

Ardından söz alan BTCA Başkanı Kenan Yaman da, Kıbrıs görüşmelerinin 1974’ten değil, 1968’den beri devam ettiğini anımsattı, eski Rum Dışişleri Bakanı Nikos Rolandis’den alıntı yaparak, Rumların şimdiye kadar 17 anlaşmayı reddettiklerini vurguladı.

Yaman, Rum Londra Büyükelçisi Kakouris’e hitaben de, "Siz iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon istediğinizi söylediniz, ancak reddettiğiniz tüm anlaşmalar Annan Planı da dahil, bu şekildeydi. Siz gerçekten nasıl bir anlaşma istiyorsunuz? Yoksa Kıbrıs’ın hepsini mi istiyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

BİN SONRAKİ KONFERANSA KONUŞMACI KIBRISLI TÜRKLER DE ÇAĞRILACAK

Diğer yandan, konferansı düzenleyenlerden, yapılacak yeni bir konferansta, konuşmacılar arasına en az bir Kıbrıslı Türk'ün davet edileceği sözü alındı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar