İngiltere'deki Kıbrıslı Türkler, ambargonun 60'ıncı yılında eyleme hazırlanıyor

Hürriyet, 28 Şubat 2024

Güncelleme: 28 Şubat 2024

A
A

İngiltere’deki Kıbrıslı Türkler, ambargonun 60'ıncı yılı olan 4 Mart'ta İngiltere Parlamentosu önünde eylem yaparak, Kıbrıslı Türklere yönelik ayrımcılığa son vermelerini talep edecek.

ZgotmplZ

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (BTCA) ve İngiltere’de KKTC adına lobi faaliyetlerinde bulunan Ambargolular! (Embargoed!) kuruluşları, Kıbrıslı Türklere ambargoları başlatan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının 60’ıncı yıl dönümünde, İngiltere Parlamentosu önünde protesto çağrısı yaptı.

Hürriyet'ten Halil Yetkinlioğlu'nun haberine göre, katılımcılardan, 4 Mart’ta öğlen saatinde parlamento binası önünde toplanmaları istenirken, eylemde İngiltere’nin o dönem bu kararın* alınmasında oynadığı rolün de altı çizilecek. 

*4 Mart 1964’te alınan 186 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararından sonra, Kıbrıslı Türklerin o dönemki Kıbrıs Cumhuriyeti’nde eşit ortak olarak temel hakları erozyona uğramıştı. İngiliz yetkililerin kaleme aldığı karar metninde Kıbrıslı Rumlardan "Kıbrıs hükümeti" olarak bahsedilirken, Kıbrıslı Türklerden adadaki birkaç "azınlık toplumu" diye söz edilmişti.

ZORLA DEĞİŞİKLİK YAPMAK İSTEDİLER

Karar, 21 Aralık 1963’te Kıbrıslı Rumların darbe düzenleyip, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolünü ele geçirmesiyle başlayan şiddet olaylarında binlerce Türk’ün öldürülmesi, yaralanması ve yerlerinden edilmesinden sonra alınmıştı. 

Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin anayasasında zorla "13 değişiklik" yapmak istemişti. Değişiklikler Kıbrıslı Türklerin veto hakkına sahip, eşit siyasi ortak ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucusu olma statüsünü ellerinden alıp, veto hakkı olmayan bir azınlığa dönüştürme amacını taşıyordu. 

Kıbrıslı Türkler bu kasti değişikliklere direnince ada genelinde Rumların şiddetine maruz kaldılar. Kıbrıs’ta iki askeri üsse sahip olan garantör güç ve BMGK’nın daimi üyesi olan İngiltere, "geçici bir çözüm" olduğunu iddia ettiği bir karar metni kaleme almıştı ve kararda ayrıca adada üç aylığına BM Barış Gücü konuşlandırılması öngörülüyordu.

AMBARGOLAR BAŞLADI

Karar metninde Kıbrıslı Türklerin eşit siyasi statüsü tanınmadı ve Kıbrıs’ın 1960’ta İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasından sonra kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki anayasal düzene geri dönüşten bahsedilmedi.

Kıbrıslı Rumlar, adadaki tek otorite olma iddialarını bu BMGK kararına dayandırırken, Kıbrıs Türkleri ticaretten ulaşıma, spordan eğitime yaşamın her alanını etkileyen bir tecritle karşılaştı. İngiltere ise bu olanlardaki rolünü hiçbir zaman itiraf etmedi ve durumu hiç düzeltmeye de çalışmadı.

PROTESTO MEKTUBU VERİLECEK

Kararın 60'ıncı yıl dönümünde Embargoed! ve BTCA, İngiltere’deki Kıbrıslı Türklere İngiltere Parlamentosu önündeki eyleme katılıp, İngiliz milletvekillerinden bu tarihi yanlışı düzeltmelerini ve Kıbrıslı Türklere yönelik ayrımcılığa son vermelerini talep etmelerini istedi.

İki kuruluş ayrıca, Londra’daki BM bürosuna durumu protesto eden bir mektup da sunacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar