İngiltere ile Türkiye arasında yeni bir ticari yol açılıyor

14 Mart 2024

Güncelleme: 15 Mart 2024

A
A

İngiltere ve Türkiye, yeni bir Serbest Ticaret Anlaşması (FTA) için müzakerelere başlıyor. Hedef, mevcut ticari ilişkileri güçlendirmek ve hizmetleri de içeren genişletilmiş bir anlaşma yapmak.

ZgotmplZ

İngiltere ve Türkiye, yeni bir Serbest Ticaret Anlaşması (FTA) için müzakerelere başlayacaklarını duyurdu. Yeni anlaşmada, malların yanı sıra hizmetlerin de dahil edilmesi hedefleniyor.

 Bugün Londra’da görüşen iki ülkenin ticaret bakanları, ilk tur görüşmelerin Haziran ayında yapılmasını kararlaştırdı.

İngiltere'nin Türkiye ile mevcut bir serbest ticaret anlaşması bulunuyor ve bu anlaşma, İngiltere'nin 2020'de Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ardından uzatıldı. Ancak her iki tarafın yaptığı incelemede, iyileştirme için alan olduğu sonucuna varıldı.

İngiltere Ticaret Bakanı Kemi Badenoch, "Halihazırda gelişen ticari ilişkimiz var ve bu ilişki ancak yeni, modernize edilmiş bir ticaret anlaşmasıyla daha da güçlenecek" açıklamasını yaptı. Badenoch, yeni bir anlaşmanın İngiltere'nin hizmet sektörüne rekabet avantajı sağlayabileceğini ve istihdamı destekleyebileceğini belirtti.

Türkiye Ticaret Bakanlığı, Londra'da 10 Haziran'da başlaması planlanan müzakerelerin, anlaşmanın hizmetler, yatırımlar ve ek tarımsal teşvikleri kapsayacak şekilde genişletilmesine odaklanacağını ve aynı zamanda "kapsamlı kurallar" içereceğini belirtti. Bakanlık, güncellenen anlaşmanın iş dünyası için daha güçlü bir hukuki temel oluşturacağını ve ekonomik iş birliğine katkı sağlayacağını ifade etti.

2023 yılında Türkiye ile İngiltere arasındaki ikili ticaretin 19 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği Ticaret Bakanlığı verilerinden de belirtiliyor.

İngiltere şu anda Hindistan, Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ve Güney Kore gibi ülkelerle ticari görüşmelerde bulunuyor. Ancak Kanada ile yapılan müzakereler, iki tarafın tarım konusunda anlaşamaması nedeniyle bu yılın başlarında askıya alınmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar