IMF, Güney Kıbrıs'ın ekonomik modelini çeşitlendirmesini istedi

30 Mayıs 2024

Güncelleme: 31 Mayıs 2024

A
A

Uluslararası Para Fonu (IMF), yetkileri Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmelerinin ardından hazırlanan raporda ,ekonomik kalkınmasıyı hızlandırmak için bir dizi öneride bulundu.

ZgotmplZ

Uluslararası Para Fonu (IMF), Güney Kıbrıs’ın ekonomik kalkınmasını hızlandırmak için bir dizi öneride bulundu. Alithia ve diğer gazetelerde yer alan haberlere göre, IMF yetkililerinin Güney Kıbrıs'ı ziyaret etmelerinin ardından hazırlanan raporda, Güney Kıbrıs'ın ekonomik durumuna yönelik çeşitli tavsiyeler sunuldu.

IMF tahminlerine göre, Kıbrıs'ın önümüzdeki yıllarda istikrarlı bir ekonomik büyüme yaşaması öngörülüyor ve gerçek GSYİH'nın 2023'ten 2027'ye kadar yıllık yüzde 2,5 ile yüzde 3,1 arasında değişmesi bekleniyor.

2024 yılında Güney Kıbrıs'ın reel GSYİH'sının 2023'e kıyasla artışla yüzde 2,6'ya çıkması, 2025'te yüzde 2,8'e, 2026'da yüzde 3'e ve 2027'de yüzde 3,1'e yükselmesi bekleniyor.

Raporda, Güney Kıbrıs’ın ekonomik kalkınmasının hızlanması için öne çıkan öneriler şu şekilde:

KAMU BORCUNUN AZALTILMASI

IMF, Güney Kıbrıs'ın kamu borcunun Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) yüzde 60'ının altına düşürülmesini tavsiye etti. Bu, ülkenin mali disiplinini güçlendirecek ve ekonomik istikrarı artıracaktır.

ELEKTRİK TÜKETİMİNE VERİLEN TEŞVİKLERİN AŞAMALI OLARAK KALDIRILMASI

 Elektrik tüketimine verilen teşviklerin kademeli olarak kaldırılması önerisi, enerji tüketiminde verimliliğin artırılması ve bütçe üzerindeki yükün azaltılması amacını taşımaktadır.

IMF raporunda ayrıca, Güney Kıbrıs’ın önümüzdeki yıllarda istikrarlı bir ekonomiye sahip olmasının öngörüldüğü vurgulandı. Bu öneriler, Güney Kıbrıs'ın ekonomik kalkınmasını hızlandırmak ve mali sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla önemli adımlar olarak değerlendiriliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar