İlaç sorunu Meclis'te ele alındı

20 Şubat 2024

A
A

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda CTP Milletvekili Filiz Besim ile Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, ilaç politikası ve İlaç ve Eczacılık Dairesi'ndeki sorunlar üzerine önemli konuşmalar yaptı.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, milletvekillerinin güncel konuşmalarıyla sürdü. Konuşmalarda ilaç politikası İlaç ve Eczacılık Dairesi'ndeki sorunları ele alındı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Filiz Besim, hükümetin ilaç politikası ve çöken İlaç Eczacılık Dairesi hakkında güncel bir konuşma yaptı. Pandemi sonrasında dünya genelinde ilaç ve tıbbi malzeme krizi yaşandığını ve bu durumun ciddi bir hammadde sıkıntısına yol açtığını belirtti. Besim, ülkede son üç yıldır ciddi bir ilaç sıkıntısı yaşandığını ve bu durumun vatandaşları mağdur ettiğini ifade etti. Ayrıca, İlaç ve Eczacılık Dairesi'nin önemli görevlerini anlattı ve dairenin yönetimindeki eksikliklere dikkat çekti.

Hakan Dinçyürek, Sağlık Bakanı olarak yanıt vererek, 2023 yılı ek bütçesinin doğru kullanıldığını savundu ve ilaç teminindeki süreci açıkladı. Dinçyürek, ilaç stoklarını dikkate alarak ihaleler düzenlediklerini ve ilaç teminini mümkün olduğunca ihaleler aracılığıyla gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca, ilaç depolarının fiziki yapısının iyileştirilmesi için bütçe ayırdıklarını ve otomasyon sistemi kurarak ilaç yönetimini kontrol altına aldıklarını söyledi.

Şu anda da 750 milyonluk bir başka ihaleye çıkıldığını söyleyen Dinçyürek, mümkün olduğunca ilacı, ihaleyle aldıklarını belirtti.

Şubat ayı başında ilaç ihalesine çıktıklarını, bunun şimdiye kadarki en hızlı ihaleye çıkış olduğunu anlatan Dinçyürek, bu ihalelere çıkılırken öncelikle mevcut stokları dikkate aldıklarını, stokların erime hızıyla ilgili istatistiklere bakarak, veriye dayalı şekilde ihaleye çıktıklarını anlattı.

Dinçyürek, gerekirse yeniden ihaleye çıkılması için de bütçede para bıraktıklarını söyledi.

Genel sağlık sigortası için çalışma yürüttüklerini dile getiren Dinçyürek, İlaç ve Eczacılık Dairesinin fiziki yapısının sıkıntılı olduğu görüşüne de katıldı.

İlaç ve Eczacılık Dairesindeki sıkıntıların yılların birikimi olduğunu söyleyen Dinçyürek, ilaç deposunun iklimlendirmesi ve raf düzeni için 20 milyonluk bir bütçe ayırdıklarını kaydetti.

Filiz Besim, Dinçyürek'e doğrudan alımlara neden gidildiğini sorduğunda, Dinçyürek, bazı ilaçların ihalede teklif alamadıklarını ve piyasada bulunamadıklarını belirtti. Bu nedenle doğrudan alımların yapıldığını açıkladı. Besim ise konunun takipçisi olacaklarını vurguladı ve İlaç ve Eczacılık Dairesi'nin personel yapısının düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar