İki ülke daha Şengen'e katılıyor

26 Mart 2024

Güncelleme: 26 Mart 2024

A
A

Romanya ve Bulgaristan, 31 Mart itibariyle hava ve deniz sınırlarındaki kontrollerin kaldırılmasıyla birlikte Şengen Bölgesi'ne katılma sürecini resmen başlatacak.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Avrupa'da vize ve sınır kontrolü olmadan seyahat imkanı sağlayan Şengen (Schengen) bölgesi, 31 Mart'ta Romanya ve Bulgaristan'ın katılımıyla 29 ülkeye çıkacak.

2007 yılından bu yana Avrupa Birliği üyesi olmalarına rağmen, Romanya ve Bulgaristan, diğer AB ülkelerine girişlerinde pasaport göstermek zorunda kalan az sayıdaki Avrupa vatandaşlarından biri konumunda bulunuyor.

Ancak 2024 yılında, iki ülke için sınır kontrollerinin basitleştirilmesi ve diğer pek çok konuda değişikliklerin yapılması planlanıyor.

Bulgaristan ve Romanya'nın, Şengen Bölgesi'ne yeni katılan ve fiyat artışları nedeniyle eleştirilen Hırvatistan'ın izinden gidip gitmeyeceği konusunda birçok spekülasyon bulunuyor.

Ancak, mevcut durumda iki ülkenin para birimlerini yakın gelecekte euroya dönüştürmeleri beklenmiyor.

ŞENGEN BÖLGESİ NEDİR?

Şengen bölgesi, 1985'te Fransa, Almanya, Lüksemburg, Hollanda ve Belçika'nın Lüksemburg'un Schengen kasabasında imzaladıkları serbest dolaşım anlaşmasıyla hayata geçirildi. Bu anlaşmayla 5 ülke ortak sınırlarda kontrolleri kaldırdı. Serbest seyahatin yanı sıra mal ve hizmetlerin de serbest dolaşımı sağlandı.

Şengen ülkeleri, kendi iç sınırlarında kontrolleri kaldırırken dış sınırlarda kontroller sıkılaştırıldı.

Şengen ülkelerinden birinden vize alan başka ülke vatandaşları veya bu ülkelerden birinde ikamet izni bulunan kişiler de Şengen içinde vize almadan seyahat edebiliyor.

Romanya ve Bulgaristan dışında 23 AB üyesi ülke Şengen içinde yer alıyor. Bu ülkeler Avusturya, Belçika, Çekya, Almanya, Danimarka, Yunanistan, İspanya, İtalya, Finlandiya, Fransa, Macaristan, Litvanya, Letonya, Estonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, İsveç, Slovenya, Slovakya, Hırvatistan'dan oluşuyor.

Ayrıca AB üyesi olmayan 4 ülke İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn da Şengen içinde bulunuyor.

Şengen bölgesinin son genişlemesi 1 Ocak 2023 tarihinde Hırvatistan'ın katılımıyla olmuştu.

60'tan fazla ülkenin vatandaşları, Şengen ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyor. 100'ün üzerinde ülkenin vatandaşlarından ise vize isteniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar