''İhaleye çıkılmadan sözleşmeler uzatılıyor''

19 Kasım 2023

Güncelleme: 1 Şubat 2024

A
A

''Süresi biten bazı kiralar ihaleye çıkılmadan uzatıldığını'' öne süren Kudret Özersay, eski eserler tarafından kiraya verilen yerlerin sözleşme süresi bittiğinde ihaleye çıkma zorunluluğu olduğunu, Pazartesi günü girişimde bulunacaklarını açıkladı.

ZgotmplZ
Görsel: MYK

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Özersay, eski eserler tarafından kiraya verilen yerlerin kira sözleşmelerinin süresi bittiğinde ihaleye çıkma zorunluluğu olması gerektiğini ve kamu ihale yasası kapsamına girdiğini vurguluyor.

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, ayrıca, geçmişte bu tür durumlarla ilgili alınan bir Başsavcılık görüşüne atıfta bulunarak, ''bu görüşe göre, eski eserlerin kiraya verilmesi ihaleye çıkılarak yapılmalıdır.'' dedi.

Geçmişte kendi partililerine verdikleri tuvalet işletmesi sözleşmesi için bile ihaleye çıktıklarını vurgulayan Özersay, mevcut hükümetin ''süresi biten bazı kiralar ihaleye çıkılmadan uzatıldığını'' öne sürdü.

Ancak, açıklamaya göre, süresi biten bazı kira sözleşmelerinin, başka kişilere başvuru imkanı vermeden, ihaleye çıkılmadan uzatıldığı ve bu durumun hukuksuzluk teşkil ettiği iddia ediliyor.

Özersay, Pazartesi günü bu konuda bir girişimde bulunulacaklarını da belirtti.

HP Genel Başkanı Özersay, açıklamasının devamın da şu ifadeleri kullandı:

Savcılığın 2016'da Merkezi İhale Komisyonu'na verdiği bir başka görüşte kiralamanın da kamu ihale yasası kapsamında olduğu, yasa yapılırken bazı eksikliklerin yer aldığı ve prosedürün tanımlanmadığı ancak bu eksiklikleri giderecek yasa değişikliği yapılana değin yasanın uygulanmasının gerekli olduğu, yani yasa değişikliği yapılana dek kiralamalar için de ihaleye çıkılmasının hukuki zorunluluk olduğu belirtilmişti.

 

Görevde olduğumuz dönemde Savcılığın belirttiği eksikliklerin de giderilmesi için yasada birtakım değişiklikler içeren değişiklik tasarısını hazırlayıp Meclis'e sevk ettik. Şu anda görevde olan bu gayri meşru hükümet ya bu değişikliği yapmalı ve ona uygun olarak kiralama yoluna gitmeli ya da süresi biten kiralamalar için ihaleye çıkmalıydı. Gayrimeşru hükümet uyduruk bir yaklaşımla zaten "büyük projeler" için ihalesiz iş yapabilmeyi sağlayan yasa değişikliğini Meclis'ten geçirdi.

 

Ama görünen o ki kamu ihale yasasının yürürlükte kalan kısımlarını da etrafından hukuksuzluk yaparak dolanıyor ve tamamen devre dışı bırakıyor. Hukuk devleti, fırsat eşitliği ve modern devlete dair ne varsa hepten öldürüyor...

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar