Hükümet kanadından açıklama: Yabancılara sözleşmeli satışların ne kadar olduğunu bilmiyoruz

7 Aralık 2023

A
A

Meclis'te yabancılara mal satışı konusu ile ilgili konuşan İçişleri Bakanı Oğuz, sözleşmelilerin emlak anlamında ne kadar olduğunun bilinmediğini, tapuya gitmeyenlerin bilinmediğini, bunu çözmekle ilgili de yasa yapılacağını dile getirdi.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda yabancılara mal satışı konusu konuşuldu.

Hükümetin mal satışına yönelik hazırladığı önlemlerden muhalefetin haberi olmadığını söyleyen ve konuyla ilgili endişelerini dile getiren Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman'a, İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ve Başbakan Ünal Üstel bilgi verdi.

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da ortada bir sorun bulunduğunu, sorunun herkesin sorunu olduğunu kaydederek, emlak sektörüne zarar vermeden, uzlaşı sağlayarak tedbirler alınacağını ve bunun muhalefetle de paylaşılacağını belirtti.

Oğuz, sözleşmelilerin emlak anlamında ne kadar olduğunun bilinmediğini, yasanın uygulanmasında sorun olmadığını yasaya uymayanlarla ilgili sorun olduğunu veri anlamında da tapuya giden sözleşmeler ve uyruklarla ilgili tespit yapılacağını söyledi.

Ülkede uygulanan yasayla, yabancılara 1 daire, 1 dönüm arazi veya 5 dönüm arazi içerisinde 1 emlak alımına izin veriliyor. Ancak sözleşme yoluyla iki kişi arasındaki emlak satışı -tapuya kadı yapılmasa da- geçerli sayılıyor. Ayrıca yüzde 51 hisse KKTC vatandaşında olmak üzere, yabancı ortaklığı olan şirketlerde sınırsız alım gerçekleştirebiliyor.

Tapuya gitmeyenlerin bilinmediğini, bunu çözmekle ilgili de yasa yapılacağını dile getiren Oğuz, sektör yetkilileriyle de görüşüleceğini kaydetti.

Bakan Oğuz, herhangi bir milleti hedef göstermenin de doğru olmadığını söyledi.

“Herkes yasalara uysaydı bu olmayacaktı.” diyen Oğuz, hep birlikte çalışarak sorunun üstesinden gelineceğini belirtti.

Ülke güvenli olduğundan yabancıların ülkeye geldiğini söyleyen İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, buna zarar verecek söylemlerden kaçınılması gerektiğini kaydetti.

Oğuz, Mesarya’daki tarım topraklarının korunmasına yönelik ekibin oluşturulduğunu ve çalışmanın sonuçlandırılacağını ifade etti.

Dursun Oğuz, imar planlarının da yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.

ÜSTEL DE BİLGİ VERDİ

Başbakan Ünal Üstel de konuşmasında ülke gündemini yabancıların mal alımı konusunun bulunduğunu belirtti.

2005’ten sonra başlayan bir sürecin söz konusu olduğunu dile getiren Üstel, bir aydır İçişleri Bakanı'nın çalıştığını kaydetti. Tapu Dairesi’ne kayıt olamayan sözleşmeleri yasaya uygun hale getirdiklerini ve akit sözleşmelerin devam ettiğini söyleyen Üstel, verilerin daha sağlıklı olması için Tapu Dairesi’nde görevlendirme yapıldığını ve yasal çalışma başlatıldığını kaydetti.

Ünal Üstel, sözleşmelerin sayısı hakkında bilinmezlik olduğundan yasal düzenleme yapılacağını ve muhalefetin katkısıyla Meclise geleceğini ifade etti.

Yasal düzenlemenin ülke ekonomisini çökertmemesi için çalışıldığını söyleyen Üstel, 25 kişilik bir ekip oluşturularak imar planı için çalışma yapıldığını belirtti.

Başbakan Üstel, imar planının ülke genelini kapsayacağını vurguladı. Yaptırımlar da getirilerek, hazırlanacak yasanın uygulanacağını dile getiren Üstel, çalışmaların bitirileceğini ve bilgilerin paylaşılacağını ifade etti.

ERHÜRMAN'DAN SORU

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman yeniden söz alarak, "yasanın çalışıldığı, yürürlüğe gireceği ve düzen sağlanacağı"ndan söz edildiğine işaret ederek, "Şu an yürürlükte bulunan yasalara dahi uyulmazken bu yasa uygulanacak mı?" sorusunu sordu.

Yabancılara mülk satışına düzenleme getirileceğinin söylendiğini belirten Erhürman, “Bir yabancı uyruklu, vatandaş olduğu gün tüm sınırlamalar kalkar.” dedi.

Erhürman, yasa çıkarmanın başka bir iş, uygulamanın ise başka bir iş olduğunu belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar